НОВИНИ

Какви нарушения са допуснати при разследването на убийството в Цалапица?

Съдът върна делото преди старта, близнаците, обвинени в укривателство, остават в ареста

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 25.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Районният съд в Пловдив изненадващо прекрати и върна за доразследване делото срещу близнаците от Цалапица, обвинени че са прикрили следите след убийството на Димитър Малинов. Причината – допуснати съществени процесуални нарушения на правото им на защита. Близки на убитото момче организираха протести, а майката се срещна отново с окръжния прокурор.

При засилена охрана близнаците Борислав и Валентин Динкови бяха доведени в съда. Униформените служители разделиха съдебната зала и не допуснаха близките на убитото момче до подсъдимите.

Още на старта процесът беше прекратен и върнат в досъдебна фаза. Заради противоречия в показанията на обвиняемите, двамата е трябвало да имат отделни адвокати. В хода на разследването единият категорично отричал вина, а другият обяснил, че са наблюдавали заравянето на тялото на Димитър. От прокуратурата заявиха, че ще преценят дали да протестират съдебното решение.

"Считам че няма такова нарушение на защитата им, беше ясно че следват една и съща линия на поведение – поради тази причина не съм сметнал че е нужно да им бъде назначен друг защитник", каза Димитър Костов – прокурор в Районната прокуратура.

Адвокатът на подсъдимите поиска промяна на мярката им в по-лека, но съдът отказа и ги остави в ареста.

Веднага след заседанието близки на убитото момче се събраха на протест пред прокуратурата. За пореден път те поискаха близнаците да бъдат обвинени като съучастници в убийството.

"Истината ще започне да излиза малко по малко - ще им бъдат повдигнати нови обвинения и се надяваме да получат справедливи и ефективни присъди", заяви Марина Малинова, братовчедка на Димитър.

След среща с окръжния прокурор на Пловдив майката на Димитър изрази надежда, че записи от видеокамери могат да провокират провеждането на нов следствен експеримент.

"Чакат в момента експертизи да дойдат на записите които сме им предоставили , ако всичко бъде потвърдено. Ще бъдат повдигнати обвинения в окръжна прокуратура", обясни Атанаска Бакалова.

Според Атанаска Бакалова и родителите на близнаците трябва да получат обвинения, защото са ги прикривали. Тя настоя и за съдебна отговорност на уволнените заради случая полицейски служители. Соченият за извършител на убийството Рангел Бизюрев все още се издирва с европейска заповед за арест.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова се класира за полуфиналите на световното първенство по карате
Ивет Горанова се класира за полуфиналите на световното първенство по карате
МВР и "Гранична полиция" са получили висока оценка от австрийските власти
МВР и "Гранична полиция" са получили висока оценка от австрийските власти