НОВИНИ

Съдът върна делото за убийството на Митко от Цалапица в досъдебна фаза заради процесуално нарушение

Близки и приятели на убитото момче протестираха пред съда и прокуратурата в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 25.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Започна делото срещу братята близнаци Валентин и Борислав Динкови, които са обвинени в укривателство на тялото на Димитър Малинов. Той беше убит преди три месеца в пловдивското село Цалапица. Преди съдебното заседание близки на Митко протестираха пред съда, а по-късно се преместиха пред прокуратурата.

Близки, роднини и приятели на Димитър Малинов от с. Цалапица дойдоха на мълчалив протест пред сградата на Съдебната палата в Пловдив. А пред прокуратурата те скандират: "Убийците в затвора", "Чадърът е голям, "Справедливост за Митко".

Разпоредителното заседание по делото за укривателство срещу близнаците беше съвсем кратко. Съдът прекрати съдебното производство и върна делото в досъдебна фаза заради открито съществено процесуално нарушение. А то е, че всеки от обвиняемите близнаци е заявил различна версия за своята съпричастност към обвинението.

Единият от тях при разследването е заявил, че не се признава за виновен и само е наблюдавал. Докато другият е признал, че е спомогнал тялото на убитото момче да бъде укрито. Според съдията, това нарушава правото им на защита и е трябвало всеки от тях да бъде представляван от отделен адвокат.

Прокурорът беше изненадан от решението на съда и заяви, че след като е изнесъл обвинителния акт е бил убеден, че няма допуснати процесуални нарушения по време на разследването. Протестиращите настояват и за нов следствен експеримент и за обвинение за близнаците за съучастие.

Атанаска Бакалова - майка на Митко: "За мен това е недопустимо те да се водят само укриватели. Не знам защо се случва всичко това. Вчера ми беше отказано от Окръжната прокуратура нов следствен експеримент. Нямало смисъл да се прави нов следствен експеримент. Искахме да докажем, че там не е мястото."

Марина Малинова - сестра на Митко: "Ние държим на двамата близнаци да им бъде повдигнато обвинение в съучастие за убийството. Ключовата роля се състои в това, че Борислав го е извикал да излезе навън, но с какво го е примамил, ние нямаме данни."

Пейчо Маринов – чичо на Митко: "Те са участвали в прикриване на следите и в заравянето. Какви трябва да са според вас присъдите?"

снимки: БГНЕС

Преди да бъде върнато делото, адвокатката на близнаците поиска то да се води по съкратеното съдебно следствие.

Вижте повече в прякото включване на Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен е съставът на България (момичета до 14 години) за турнира от програмата YDF на ФИБА в Скопие
Ясен е съставът на България (момичета до 14 години) за турнира от програмата YDF на ФИБА в Скопие
Румен Радев с критики за 7-и блок на "Козлодуй": Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала - на тъмно
Румен Радев с критики за 7-и блок на "Козлодуй": Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала - на тъмно