НОВИНИ

Задълбочава се хуманитарната криза в Газа

Очаква се горивото в анклава да свърши днес

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:50, 25.10.2023
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

Напрежение по време на Съвета за сигурност на ООН заради войната между Израел и Хамас. Реплика на Антонио Гутериш, че ударите срещу цивилни в Газа са "очевидно нарушаване на международното право" разгневиха израелския външен министър. Първият дипломат Ели Коен заяви, че след 7 октомври няма място за "балансиран подход" спрямо Хамас и че палестинската групировка трябва да бъде "изтрита от лицето на земята".

Междувременно се задълбочава хуманитарната криза в Ивицата Газа, която вече повече от две седмици е подложена на масиран израелски обстрел. ООН предупреждава, че до края на деня вероятно ще се изчерпат и последните запаси от гориво на болниците в палестинската територия.

"Жена ми? Ахмед? Хала? Амула?" - са първите думи на изваден от отломките мъж.

"И ти! Всички се спасиха, всички са живи. Спасихме жена ти, спасихме Амула и Хала. Кълна ти се, всички са добре", отговаря спасител.

Лъч светлина в живота на едно палестинско семейство. Още в мига, в който спасителен екип достига до затрупан мъж в Газа, единството, което иска да знае, е дали семейството му е оцеляло. Блокът, в който живеели семейство Агва е сравнен със земята. Но като по чудо цялото петчленно семейство се спасило.

Тази история е една от многото на жителите на ивицата Газа, които втора седмица са подложени на ежедневен обстрел. Без възможност да напуснат палестинската територия, без ток и вода, хората са принудени да разчитат единствено на хуманитарна помощ. А такава до момента почти не е допусната - едва три конвоя с храна, вода и лекарства за получили разрешение да влязат в Ивицата.

ООН предупреждава, че до края на деня горивото в болниците в Газа ще се изчерпа и тогава вече ще бъде почти невъзможно да се оказва първа помощ на стотиците ранени.

В непрогледен мрак, ако не броим фенерите на телефоните - така медиците посрещат линейки в тази болница в град Газа. Израел, обаче, за пореден път подчерта, че няма да позволи доставките на гориво.

Израел с остри критики към Антонио Гутериш

Напрежението се покачи и по време на Съвета за сигурност на ООН. Генералният секретар на Антонио Гутериш изрази притеснение относно задълбочаването на хуманитарната криза в Газа и подчерта, че животът на цивилните трябва да бъде неприкосновен. Настоя и за незабавно прекратяване на огъня.

"Дълбоко притеснен съм от тези очевидни нарушения на международното хуманитарно право, на които ставаме свидетели в Газа. Нека бъде ясно - нито една страна във въоръжен конфкикт не е над международното право", каза Антонио Гутериш, генерален секетар на ООН.

Видимо разгневен, израелският външен министър отговори на Гутериш, че докато те разговарят, малки деца и бебета са в ръцете на Хамас.

"Тези деца не са сторили зло, не познават злото. Но са жертви на злото. Стават свидетели на неща, които е трудно да се опишат с думи. Г-н генерален секретар, в какъв свят живеете?! Защото това определено не е нашият свят!", каза Ели Коен, външен министър на Израел.

След размяната на реплики в залата, израелският първи дипломат отмени планираната за след заседанието среща между него и Гутериш и настоя генералният секретар на ООН да подаде оставка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва делото за убийството на психолога Иван Владимиров - Нав
Започва делото за убийството на психолога Иван Владимиров - Нав
Енергийната комисия отхвърли ветото върху промените в Закона за енергетиката
Енергийната комисия отхвърли ветото върху промените в Закона за енергетиката