НОВИНИ

Енергийната комисия отхвърли ветото върху промените в Закона за енергетиката

Радев върна законовите промени за повторно разглеждане заради срока за либерализация на пазара на ток

Николай Минков
от Николай Минков
11:49, 25.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

С 11 гласа "за" и 3 "против", без "въздържали се" енергийната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката. Държавният глава не е съгласен пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители да се случи до 2026 г.

Въпреки изявеното нежелание на ПП-ДБ вчера да участват в извънредно заседание на парламента и дори да бъде свикано от председателя на НС Росен Желязков, за да не бъде използвано за политическа агитация, днес ветото на президента в енергийната комисия беше отхвърлено. Против гласуваха от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Темата с АЕЦ "Козлодуй" също стана част от коментарите на депутатите от енергийната комисия. Делян Добрев заяви, че ще настоява дружеството, което ще изгражда новите мощности, да не е с капитал 500 млн., а 1 млрд. и 600 млн. "да не може парите да бъдат взети от финансовия министър и похарчени, а да отидат по предназначение". Ивайло Мирчев каза, че това е правилна стъпка на правителството за енергийната независимост на страната.

По отношение на въпроса за "Лукойл", председателят на енергийната комисия Делян Добрев размаха пръст на икономическия министър Богдан Богданов, който вчера обясни, че няма как държавата да прибере нужните средства от "Лукойл", тъй като има несъвършенство в законодателството. Ивайло Мирчев пък продължи да отстоява позицията, че трябва да се прибере дължимото от "Лукойл".

Делян Добрев - ГЕРБ-СДС: "Има две теми. Едната е свързана с въпросните 500 милиона, които Денков каза че дължат и ще внесат другата седмица. Втората тема е с вноските в енергийния фонд, който както вчера ви обясних, ако отхвърлим ветото в зала в петък "Лукойл" трябва да започне да прави от вторник вноски в размер на три милиона лева на ден, които три милиона лева да се връщат на хората под формата на 73 стотинки отстъпка за бензина и дизела."

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Ивайло Мирчев - ПП-ДБ: "През последната година "Лукойл" направи рекорд по печалбата, която реализира благодарение на разликата в цената между "Брент" и "Урал". Това което трябва да се случи е "Лукойл" да си плати всичко, което дължи на българския бюджет. За съжаление тези дългове не са от сега, те са от 2007-2009 година и трябва да погледнем назад, за да видим другите правителства дали по някакъв начин "Лукойл" са облагодетелствали и е плащала по-малко данъци на българския бюджет."

Предстои промените в Закона за енергетиката да бъдат обсъдени повторно и в пленарна зала. Вчера представители на парламентарните групи, подкрепящи правителството, влязоха в спор дали това трябва да се случи на извънредно заседание на Народното събрание в петък или след местните избори в неделя.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задълбочава се хуманитарната криза в Газа
Задълбочава се хуманитарната криза в Газа
На българския пазар няма яйца от фермата с птичи грип в Дебелец
На българския пазар няма яйца от фермата с птичи грип в Дебелец