НОВИНИ

Делото за убийството на Иван Владимиров-Нав продължава на 15 ноември

На заседанието днес обвиняемият Румен Тонев съобщи за нарушение в съдебнопсихиатричната си експертиза

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
14:59, 25.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Започна делото за убийството на психолога Иван Владимиров - Нав. Обвиняем е неговият съсед Румен Тонев. Според адвоката на Тонев става дума за инцидент, но според майката на Владимиров, която е частен обвинител по делото, убийството е планирано.

Обвиняемият заяви, че са допуснати нарушения в рамките на досъдебното производство, като в съдебнопсихиатричната му експертиза, според него, са вписани неверни факти и обстоятелства. Съдът обаче прецени, че няма съществени нарушения и даде ход на делото.

В залата присъстваха майката и братът на психолога, които ще бъдат частни обвинители. Майката каза, че се надява на справедливост, а нейният адвокат - че ще се борят за максимално наказание, което в случая е 20 години затвор. Иван Владимиров - Нав беше убит на 8 февруари. Във фаталната нощ между него и съседът му възникнал конфликт, който завършил с куршум срещу психолога.

Обвиняемият Румен Тонев влезе и излезе от съдебната зала в мълчание. Да го погледне сили и желание не намери майката на психолога Иван Владимиров - Нав.

"За съжаление, ще трябва аз да премина през това, което е много тежко за мен, но съм готова, защото за мен е важно да има някаква справедливост, т.е. този човек да не бъде допускан до обществото, за да причини нови вреди", каза Слава Иванова.

Според адвоката на Румен Тонев става дума за нещастен случай. Той смята, че клиентът му не е искал да убие психолога.

"То е инцидент. Човек отива да убива. Той не е отишъл да убива, той никъде не е отишъл. Той се намира в дома си и там идва Иван Иванов. До тук", коментира адвокат Пламен Гинов.

"Аз съм дълбоко убедена, че това е планирано много дълго време и тук въобще не можем да говорим нито за самоотбрана, нито за самозащита, нито за каквото и да било", каза майката на психолога.

Според адвоката на семейството на Иван Владимиров, в кориците на делото е записано, че обвиняемият е опитал да укрие тялото.

"Това е бивш служител на МВР, който е уволнен дисциплинарно поради факта, че е използвал огнестрелно оръжие не в качеството си на полицай, който е на работа, за който е документирано няколко пъти, че е вадил огнестрелно оръжие в нашия град, който е бил осъждан за кражба на боеприпаси", обясни адвокат Николай Димитров.

Снимки: БГНЕС

Според обвинението на 8 февруари вечерта психологът отишъл в дома на съседа си, след като видял входната врата на дома си зацапана с течност, наподобяваща машинно масло. Не се случвало за първи път. Двамата провели разговор, който прераснал в конфликт. Според прокуратурата обвиняемият взел от дома си законно притежаван пистолет, който бил зареден, насочил го срещу съседа си и стрелял. Според адвоката на близките на Нав максималната присъда за престъплението е 20 години затвор. Делото продължава през ноември с разпит на свидетели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обиколката на Франция по колоездене през 2024 ще стартира във Флоренция и ще завърши в Ница
Обиколката на Франция по колоездене през 2024 ще стартира във Флоренция и ще завърши в Ница
ВСС образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор на София Невена Зартова
ВСС образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор на София Невена Зартова