НОВИНИ

Обвиняемият за убийството на Иван Владимиров е отказал да дава обяснения

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:30, 09.02.2023 (обновена)
Чете се за: 07:15 мин.
У нас
Слушай новината

Несанкционирана агресия се превърна в убийство. Известният психолог Иван Владимиров беше убит миналата нощ пред дома си на столичната улица "Черковна".

За убийството е задържан бившият полицай Румен Тонев, който е съсед на жертвата. Най-вероятен мотив за престъплението е междусъседски конфликт. Обвиняемият за убийството на психолога е отказал да дава обяснения, научи "По света и у нас".

Въпросът е обаче - можеше ли да не се стигне дотам? Срещу обвинения за убийството е имало много сигнали в полицията, а съседи разказват, че всички се страхували от него.

До убийството се е стигнало след дълги години, в които всички, които живеят в тази кооперация казват, че са подавани сигнали в 5-о районно за агресивното поведение на Румен Тонев, но ефект от това не е имало. Тонев е притежавал законно оръжие и въпреки, че е заплашвал с убийство и дори е вадил демонстративно пистолета си, разрешителното му не е отнето.

Обяснението на МВР е, че сигналите не са били за насилие, освен това повечето били от бившия полицай Танев срещу семейството на убития. Това обаче се разминава със свидетелствата, които събрахме днес. Иначе Тонев е бил служител в столичната "Пътна полиция" и е бил уволнен от МВР през 2000 година. Тонев вече е обвинен за умишлено убийство заради неговите действия от изминалата нощ.

Иван Владимиров е убит с един изстрел в лицето, съобщиха от прокуратурата

Малко след 10 часа снощи Иван Владимиров се прибира у дома и заварва входната врата на апартамента си намазана с грес. Това се случвало за пореден път и за никого не било тайна, че е дело на съседа от долния етаж - бившият полицай Румен Тонев. Свидетели на събитията от следващите минути няма. Според разследващите най-вероятно Иван Владимиров позвънил на Румен Тонев, за да го попита за поредното посегателство.

"Братовчед ми се е прибирал от театър. Той го е причакал във входа, доколкото разбрахме. Като братовчед ми беше пацифист. Той е психолог, никога не е имал вербална агресия, той не обичаше такива неща", казва Нина Томова, братовчедка на Иван.

Румен Тонев обаче е посрещнал жертвата си Иван Владимиров с пистолет.

"Бил е застрелян, според доказателствата, които имаме към момента, с един изстрел в областта на лицето. Като смъртта му е настъпила мигновено. Трупът на починалия е бил намерен от двама съседи, които малко преди това са чули шум и миризма, която определят като странна", каза Десислава Петрова, зам.-градски прокурор на София.

Между обвиняемия за убийството Румен Тонев и семейството на Иван Владимиров е имало стар конфликт, разказват лелята и първата братовчедка на убития. Твърдят още, че Тонев редовно атакувал майката на Иван - Слава Иванова.

През есента на миналата година по повод друго убийство в София след междусъседски конфликт Иван Владимиров разказва пред bTV и за своя агресивен съсед, като описва как целия вход се страхува от Румен Тонев. Според Владимиров бившият полицай дори нападнал физически възрастен съсед. Думите му потвърждават хора от блока.

Изострени съседски отношения предшествали убийството на психолога Иван Владимиров

Човекът си има пистолет, въобще не го интересува. На едно събрание един съсед го беше изритал в гърдите или го беше ударил в гърдите, не знам. Когато бяхме извикали полиция преди време - нищо. Този човек заплашва и никой не му взима разрешителното за оръжие, това нармално ли е? На човек, който заплашва половината вход, вадил е оръжие няколко пъти. Ти, най-малкото, нямаш право да го извадиш това оръжие. Идват тук и му тропат на врата и му звънят, той не им отваря, те седят тук полицаите като наказани", разказва Димитър Цветков, съсед на Иван.

В същото интервю Иван Владимиров споделя и опасенията си, че самият той може да бъде следваща жертва на междусъседски конфликт.

"Пореден случай, както знаем, имало е оплаквания много, много години назад. И всъщност по никакъв начин не се взимат никакви мерки. Хората притежават пистолети законно. Не знам как е възможно и също така не знам как е възможно да няма последствия", коментира Цветина Веселинова, приятелка на Иван.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров посочи, че сигналите били подавани след 2020 година и не били за насилие.

"Има 12 такива подадени сигнала, като основната част на тези сигнали са от извърштеля към майката на пострадалото лице. Като сигналите не са насилие, а са за шум, цапане на общите части и други от този род".

Последствията явно идват след убийството на Иван Владимиров. Румен Тонев е задържан в апартамента си тази нощ и поне засега не отрича, че той е извършил убийството.

Майката на убития психолог: Той беше светлина за много хора, мой учител, подкрепа и опора

Майката на Иван Владимиров съобщи за загубата на сина си с емоционален пост в социалната мрежа. В него казва, че съзнанието ѝ отказва да приеме, че случилото се е реалност.

Защо има разминаване между това, което казват хората и фактите за сигналите, които изнасят от МВР - предстои отговорът да бъде намерен. Усилията на разследващите в момента са да съберат категорични доказателства, че именно Румен Тонев е извършителят на убийството. Прокуратурата ще проверява всички сигнали, които са подавани. Логично е да се изясни и как е работено по тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийната стратегия до 2053 г. се оказа само план
Енергийната стратегия до 2053 г. се оказа само план
БК ЦСКА привлече сръбски център
БК ЦСКА привлече сръбски център