НОВИНИ

Български изселници в Турция пред БНТ: Живеем в постоянен страх от нови трусове

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:18, 09.02.2023
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Около 20 души от българските изселници в Адана са загинали след смъртоносното земетресение в Турция, това показва информацията, която имат към този момент от ДПС. Техни представители заминават към пострадалите райони, за да съберат повече информация за нашите сънародници там. От министерството на външните работи потвърждават за намерения български гражданин в Искендерун.

Ибрахим Йълмаз живее в Адана от 1972 година. Разказва, че след разрушителните трусове голяма част от българските изселници се събират в сградата, където се намира дружеството на нашите сънародници там. Днес са погребали младо момче, син на български изселник. Времето е студено, част от жилищата - разрушени.

"Спукани колони има, стените са спукани. Хората не могат да влязат вътре от страх. Събират се, където има празни места - в палатки, коли, спортни зали... там живеем", Ибрахим Йълмаз.

Живеем в постоянен страх от ново земетресение. Има притеснения за нови трусове, хората са в лошо настроение, не влизат по къщите си.

В българското село Бял извор роднините на 29-годишната Айлин Канмаз се тревожат за нея и семейството ѝ. Вчера са разбрали тъжната новина от близки в Турция, че са открити телата на 5-годишната ѝ дъщеря и съпруга ѝ в руините на сграда, в която живеят в област Хатай. За Айлин и 7 месечното ѝ момченце засега няма следа. Айлин е била последно през лятото в селото за сватбата на брат ѝ. Баща ѝ вчера е разбрал, че малката му внучка и зет му са загинали, и със свито сърце очаква новините от Турция.

"С надежда чакам дъщеря ми и другия внук, това е надеждата за мен. Дано! Дано поне се радвам на останалите", споделя Гюлестан Кенан.

Айлин и съпругът, който е турски гражданин, се женят през 2016 г., преселват се в Хатай, след като завършват образованието си. Айлин и децата имат и български паспорти. Кметът на Бал извор се опитва да научи и официална информация за тях.

"В момента за момичето на Гюлестан няма нищо официално потвърдено. Единствено зет му и голямата внучка вчера са изровени и, за съжаление, са мъртви, починали са. Това е информация от техния сват, който се намира в град Хатай. Официална информация от никъде няма да е потвърдено, че е намерена Айлин или малкото внуче", коментира Зехри Емин - кмет на с. Бял извор.

Цялата сграда, в която живеят, се е срутила.

По информация на ДПС вече има 20 загинали наши сънародници в района на Адана. В сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на партията Ахмед Ахмедов съобщи, че в този район живеят повече от 30 000 български изселници, голяма част са се установили там през 1951 година.

"ДПС е в пряка връзка с всички наши изселнически организации. И в този засегнат район около Адана има наши стари изселници от България, това са около 30 000 човека, които говорят български език, някой си възстановиха гражданството. И там има жертви. Наши представители на ДПС ще отпътуват за Адана. По наша информация там имаме около 20 жертви, много пострадали... От изселническите общности и аз се надявам нашите екипи на място да анализират ситуацията и смятам, че ще семе по-полезни след един сериозен анализ на място, на терен", Ахмед Ахмедов - зам.-председател на ДПС.

От ДПС поддържат тясна връзка с изселническите организации. Дарителската кампания за набиране на средства продължава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БК ЦСКА привлече сръбски център
БК ЦСКА привлече сръбски център
Джулия Терзийска се класира за полуфиналите на турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis в Благоевград
Джулия Терзийска се класира за полуфиналите на турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis в Благоевград