НОВИНИ

Да се запази ли 9% ДДС за ресторантите и каква да е линията за бедност обсъждат социалните партньори

Сред предложенията е и възможност да не платим сметката си, ако не получим касова бележка

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
15:50, 25.10.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда повишаване на линията на бедност през 2024 г., както и пакета промени в шест данъчни закона, по които има разнопосочни мнения на синдикати работодатели. Заседанието се председателства от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Сред седемте точки в дневния ред са част от най-важните социални и финансови параметри за следващата година.

Правителството предлага линията на бедност да стане 526 лв. От догодина, сега тя е 504 лв. С този показател са обвързани помощите за хора с увреждания, но и вече всички социални помощи. Една пета от българите са под линията на бедност. Синдикатите обаче не са съгласни с методиката за определянето ѝ. КТ "Подкрепа" искат тя да се актуализира с размера на инфлацията, а според КНСБ тя трябва да е 646 лв.

Един от ключовите въпроси остава ДДС ставката за ресторантьорите - дали да остане 9%, или каквото е предложението на правителството да се върне на 20%. Целта на правителството е да се предложи мярка за изсветляване на бизнеса.

С предлаганите промени се запазва нулевата ставка за производителите и търговците на хляб и брашно до средата на следващата година.

Ключови остават множество текстове - например за бонус при докладване на данъчна измама, която бъде установена и платена.

Разширяването на обхвата на термина "трудово възнаграждение" също буди притеснение - така че да се избягват скритите трудови договори, при които в хазната не се внасят всички осигуровки и т.н., която ще доведе до значително повишаване на данъците и осигуровките върху гражданските договори.

Бизнесът призова в становищата си МФ да оттегли това спорно предложение. В същия смисъл са и коментарите в страницата за обществени обсъждания.

Дава се и възможност, ако не се издаде касова бележка, човек да не плати сметката си.

След разглеждане на промените от НСТС, те ще се входират в Министердския съвет и Народното събрание. Приемането на данъчните промени е ключово за съставянето на бюджета за следващата година и неговият проект ще бъде обявен едва след това.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан Ботевград излиза срещу АЛБА Фехервар в първия си мач от новия сезон на турнира за Купата на ФИБА Европа
Балкан Ботевград излиза срещу АЛБА Фехервар в първия си мач от новия сезон на турнира за Купата на ФИБА Европа
Цървена звезда без Немяна Недович и Бранко Лазич срещу вечния съперник Партизан в Евролигата
Цървена звезда без Немяна Недович и Бранко Лазич срещу вечния съперник Партизан в Евролигата