НОВИНИ

Убийството на Димитър в Цалапица: Реакции след дисциплинарните уволнения в полицията

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 20.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият шеф на пловдивската полиция твърди, че не е уволнен заради пропуски в разследването на убийството на Димитър от Цалапица, а заради 14 лева - сума, давана за допълнително заплащане в полицейското управление в Стамболийски.

Той обаче признава, че пропуски в разследването има. И няма как да не е така след като соченият за извършител Рангел Бизюрев успя да избяга в чужбина и вече трети месец не е арестуван. Родителите на убитото момче искат присъди и за уволнените полицейски началници. Спомняте си, че именно след като жителите на Цалапица надигнаха глас, поне бяха арестувани близнаците, които са помогнали за прикриване на престъплението.

Бившият вече директор на пловдивската полиция смята, че няма сериозни нарушения при разследването на убийството на Димитър Малинов.

"Единственият пропуск в случая е, че не са предприети достатъчно бих казал активни действия спрямо Рангел Бизюрев и възможността с него да бъде разговаряно, да му бъдат снети обяснения, евентуалната възможност той да признае за извършеното престъпление по-рано", заяви Васил Костадинов.

Майката на убития Димитър заяви, че уволнените началници трябва да бъдат съдени. Според Атанаска Бакалова бившият началник на полицейското управление в Стамболийски Ангел Керпиев, който също е дисциплинарно уволнен, трябва да понесе най-голямата отговорност заради неглижиране на разследването.

"След като са намерени нарушения, забавяне в издирването на Митко, изпуснат е Рангел за Германия да замине, за мен това означава, че някой трябва да понесе наказателна отговорност, утре пак ще има подобен случай, пак ще се случи същото", допълни Атанаска Бакалова, майка на Димитър Малинов.

Близките на убития Димитър настояват и за провеждане на нов следствен експеримент, тъй като според тях има допълнителни факти и наличие на свидетел, информация за които са дали на разследващите.

"На 18 октомври съм депозирала молба по прокурорската преписка, в която съм направила искане да бъде проведен нов следствен експеримент. Считам, че има основание прокуратурата да разпореди следствените органи да го извършат това следствено действие наново, защото ние искаме едно единствено нещо - да бъде разкрита обективната истина", каза още Антоанета Николова, адвокат.

На 25 октомври в Пловдив ще започне делото срещу братята близнаци Валентин и Борислав Динкови, които са обвинени в укривателство на тялото на Димитър Малинов. Близките на убитото момче настояват братята да бъдат обвинени и като съучастници в убийството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убийството на Евгения: Доживотна присъда за Орлин Владимиров и за баща му
Убийството на Евгения: Доживотна присъда за Орлин Владимиров и за баща му
От Ботев Пловдив са платили задълженията си към Илиян Филипов
От Ботев Пловдив са платили задълженията си към Илиян Филипов