НОВИНИ

Конгрес за травмите на ръката събра в Пловдив световноизвестни медици

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 20.10.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Здраве
Слушай новината

За първи път България е домакин на Европейския конгрес по превенция на травмите на ръката. По покана на проф. Маргарита Кътева – президент на българското дружество по хирургия на ръката в Пловдив пристигнаха световно признати специалисти от няколко европейски страни.

В Центъра за хирургия на ръката търсят помощ хора с различни увреждания на костите или съдовете. Само за последната година са консултирани над 10 хиляди пациенти, а 1500 са оперирани.

За времето, в което ръководи Центъра по хирургия на ръката в УМБАЛ „Софиямед“ проф. Маргарита Кътева и нейният екип са обучили близо 100 специалисти от различни болници в страната.

"Аз съм изключително горда, че успях да въведа в България ежегоден курс по хирургия на ръката. Моята основна цел е да се изгради мрежа от колеги, които да са компетентни и да помагат абсолютно на ниво на нуждаещите се пациенти. Разбира се при много по-комплицирани случаи ние сме готови да отидем на място или те да ни ги докарат в София. Всичко имаме - микроскоп, рентген и най-вече имаме ръце, които могат. Това е най-важното за хирурга на ръката", каза проф. Кътева.

За конгреса в Пловдив пристигнаха и проф. Едгар Бимер, първият в света специалист трансплантирал горни крайници, както и проф. Роберт Шмидхамер, един от водещите в света неврохирурзи.

"Познавам проф. Кътева от много години, стандартът на хирургия на ръката, който вие поддържате е на много високо ниво", посочи проф. Бимер.

"За първи път съм в България и съм очарован не само от организацията на конгреса, но и от нивото на българските колеги, което виждам в техните презентации. За мен е голямо удоволствие да науча, че българските пациенти могат да се лекуват на световно ниво", коментира проф. Йорк Бам, Аахен, Германия.

Българските хирурзи прилагат най-съвременните методи на лечение.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Христов: Договорът с "Боташ" вече е проверен и е изцяло в полза на България
Росен Христов: Договорът с "Боташ" вече е проверен и е изцяло в полза на България
Талон Грийкспор отпадна от тенис турнира в Стокхолм
Талон Грийкспор отпадна от тенис турнира в Стокхолм