НОВИНИ

Какво е договорила България с "Боташ" - резултатите от проверката

ЕК е изпратила въпроси към "Булгаргаз" във връзка с газовата сделка

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:11, 20.10.2023
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската комисия е изпратила въпроси към "Булгаргаз" във връзка с газовата сделка с турската компания "Боташ", съобщиха от институцията пред БНТ. От Брюксел проверяват дали има нарушение на правилата на свободната конкуренция.

От самата "Булгаргаз" съобщиха, че ще отговорят в срок на зададените от ЕК въпроси и че често комуникират с главната дирекция. През юни стана ясно, че Министерството на енергетиката започна пълна проверка на целия процес, при който е сключено споразумението между "Булгаргаз" и турската "Боташ".

Проверката, която е направило енергийното министерство, не е показала нарушения. Докладът от нея е изпратен на Народното събрание, обясниха от ведомството. Интересен казус обаче е, че и служебното енергийно министерство и настоящото твърдят, че няма сключен сключен договор между държавните компании "Булгаргаз" и "Боташ", а само споразумение за бъдещо сключване на договор.

Срокът му трябва да е 13 години и да дава достъп на България до турската газопреносна мрежа и до пет от седемте терминала в южната ни съседка. Очаква се годишно от Турция да получаваме близо 1,9 млрд. кубични метра газ. За сравнение потреблението ни е между 2 и 2,5 млрд. кубични метра годишно. И въпреки че не е договор, вече се доставя газ през турската инфраструктура.

Европейската комисия е изпратила въпроси до държавната компания "Булгаргаз" заради сделката с турската "Боташ".

"Това, което можем да потвърдим, е, че сме изпратили писмо с искане за повече информация. Европейската комисия следи отблизо случая и сме във връзка със съответните власти и съответните заинтересовани страни. Нашата роля е да осигурим съответствие с европейските стандарти за регулация на вътрешния енергиен пазар", заяви Леа Зубер, говорител на Европейската комисия.

От Брюксел уверяват, че ако бъдат открити индикации за несъответствие, включително възможно нарушаване на европейските антитръстови правила, ЕК няма да се поколебае да предприеме съответните действия.

От "Булгаргаз" изпратиха становище по темата до медиите. В него не се споменава турската компания "Боташ", а само се казва, че ЕК е поискала информация за сключени сделки от дружеството в последните години. Компанията ще отговори на поставените въпроси.

Споразумението между държавната компания "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" предвижда да бъде сключен договор за 13 години като България ще има достъп до турската газова система и до пет от седемте терминала за втечнен газ в южната ни съседка.

От министерството на енергетиката обясниха, че са направили проверка по документи на сключеното споразумение. Докладът е предаден в Народното събрание. По темата в края на юни беше изслушан и сегашният енергиен министър Румен Радев, който обяви че не са открити нарушения.

Въпреки че реално не е договор, споразумението вече е в сила. Първият танкер разтоварен в Турция е получен на 18 април тази година. Тогава там присъства служебният енергиен министър Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

"За "Булгаргаз" е изключително важен ден, в който даваме начало в стратегическото партньорство с "Боташ" и първият доставен танкер по сключения през януари договор", заяви Деница Златева, изп. директор на "Булгаргаз", 18.04.2023 г.

"Това, което е договорено с "Боташ", е да използваме инфраструктурата за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на равномерни количества до България. В случая очакваме да можем да доставяме до 10 танкера на година", коментира Росен Христов, служебен енергиен министър в кабинета на Гълъб Донев 18.04.2023 г.

От Брюксел днес коментираха и въведената от България увеличена такса за транзит на руски газ, което се очаква да увеличи цените на синьото гориво за Сърбия и Унгария.

"Ние правим оценка и обсъждаме с българските власти тази наскоро въведена мярка. Мога да добавя, че политиката на ЕС за санкциите срещу Русия е създадена и приета от целия ЕС в самото началото на руската агресия срещу Украйна", каза още Олоф Гил, говорител в Европейската комисия.

От комисията подчертават, че е необходимо Европа да остане обединена в подкрепата си за Украйна.

По темата работиха: Цветелина Катанска и Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Орлин Владимиров с последни думи пред съда: Никога не съм искал нещо от това да се случи
Орлин Владимиров с последни думи пред съда: Никога не съм искал нещо от това да се случи
Най-големият син на Кристиано Роналдо ще тренира с тима на Ал-Нсър до 15 г.
Най-големият син на Кристиано Роналдо ще тренира с тима на Ал-Нсър до 15 г.