НОВИНИ

ЕК е изпратила въпроси до "Булгаргаз" за сделката с газовата компания "Боташ"

Това съобщиха за БНТ от Министерството на енергетиката

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:57, 20.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската комисия е изпратила въпроси към "Булгаргаз" във връзка с газовата сделка с турската компания "Боташ". Това заявиха за БНТ от Министерството на енергетиката.

От самата "Булгаргаз" не потвърждават, че исканата информация е точно за това споразумение. Отговорът е след наше запитване с каква информация разполагат във връзка с появили се публикации в медиите, че ЕК е започнала разследване на сделката, сключена от служебното правителство през януари.

"Във връзка с медийни публикации, "Булгаргаз" информира, че дружеството е получило въпроси от Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия относно доставките на природен газ до България. Изследваният период обхваща последните няколко години, а поисканата информация е насочена към отношенията с доставчици и партньори и подробности за доставките", пишат от "Булгаргаз".

Към момента България няма сключен договор с "Боташ"

От министерството уточниха, че до момента няма сключен договор с турската държавна компания "Боташ", а само споразумение за бъдещ договор. Според споразумението България ще има достъп до пет от турските терминали за втечнен газ за 13 години и ще може да пренесе през турската газова мрежа 1,5 млрд. куб. метра синьо гориво. Досега са пренесени количества по този маршрут въпреки липсата на договор, твърдят от енергийното ведомство.

Какви са резултатите от проверката на министерството?

В средата на юни стана ясно, че Министерството на енергетиката е започнало пълна проверка на целия процес, при който е сключено споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" за покупко-продажба на природен газ. На 23 юни министър Румен Радев беше изслушан в Народното събрание, където обясни, че страната ни не е ощетена и може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ.

Проверката на Министерството е била само по документи и до този момент не е известно да е установила нарушения. Не е подаван сигнал към прокуратурата за такива, а само доклад, който е входиран в Народното събрание.

"Булгаргаз" подготвя и ще предостави информацията в договорения с ЕК срок. Дружеството поддържа редовен контакт с Комисията и периодично ѝ оказва съдействие по различни въпроси от неговата компетентност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дигитализираха над 150 предмета от Историческия музей в Бургас
Дигитализираха над 150 предмета от Историческия музей в Бургас
Гледайте по БНТ 3: Аржентина - Нова Зеландия, полуфинал на световното първенство по ръгби
Гледайте по БНТ 3: Аржентина - Нова Зеландия, полуфинал на световното първенство по ръгби