НОВИНИ

Китай засилва сътрудничеството си с Русия на фона на санкциите на Запада срещу Москва

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 20.10.2023
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Сърбия стана първата източноевропейска страна, която подписа споразумение за свободна търговия с Китай. Азиатската страна засилва и сътрудничеството си с Русия на фона на затегнатите мерки и санкции на Запада срещу Москва. Това съобщи в "Денят започва" Тодор Радев – журналист от Китайската медийна група. На международния форум в Пекин "Един пояс, един път", руският президент Владимир Путин беше посрещнат като почетен гост.

"Русия и Китай подписаха най-големият в историята на двете страни договор за доставка на руско зърно за Китай на стойност 25,7 млрд. долара. В началото на декември е предвидена среща на премиерите на двете държави за подписване на договор за създаване на допълнителни канали износ на руско зърно, различни от черноморските. Освен това лидерите се разбраха за увеличаване на обемите на доставяния руски газ за Китай", каза Тодор Радев.

Инициативата "Един пояс, един път" търпи развитие.

"Първоначално се залагаше на големи, мащабни инфраструктурни проекти, сега приоритетите са свързани с прилагането на нови технологии, особено изкуствения интелект, разработка на нови енергийни източници, зелен преход", уточни журналиста от Китайската медийна група.

"Най-голямото постижение на инициативата "Един пояс, един път" вероятно е, че след като стана икономическа сила, Китай се заяви и като глобална такава. Която иска да има подобаващо място в световното управление и което е особено важно - представя свои визии за световния ред. Самата инициатива премина през различни етапи, първоначално беше неглижирана от развитите страни, в последствие някои страни като Италия например се включиха в нея, надявайки се на сериозни икономически ползи. Напоследък отново от различни развити държави, например от САЩ , се възприема като конкуренция и заплаха за собствените им интереси и те търсят нейни алтернативи", каза още Тодор Радев.

На форума бяха начертани няколко направления за развитието на "Един пояс, един път".

"Инициативата също се адаптира към новите икономически и геополитически реалности. Беше подчертана възможността за железопътната свързаност между Китай и Европа и превръщането на жп транспорта в реална алтернатива на морския. Бяха постигнати договорености за изграждането на нови логистични коридори в Азия, повече споразумения за свободна търговия и инвестиции", допълни журналистът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Операта в Сидни отбелязва 50-ата си годишнина
Операта в Сидни отбелязва 50-ата си годишнина
Александър Везенков отбеляза 13 точки за първата победа на Сакраменто
Александър Везенков отбеляза 13 точки за първата победа на Сакраменто