НОВИНИ

Паркингите за камиони по пътищата у нас са в окаяно състояние

33 от паркингите се стопанисват от АПИ

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
07:36, 20.10.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Да тръгнеш да пътуваш из България понякога се оказва голямо предизвикателство, както за шофьори, така и за пътници. Причината - състоянието на паркингите по автомагистралите ни.

Общо 33 от тях се стопанисват и поддържат от Агенция "Пътна инфраструктура" по главните ни автомагистрали "Хемус" и "Тракия". Екипът ни тръгна по една от главните пътни артерии в страната. Още при първата ни спирка на паркинг, който се поддържа от АПИ, в непосредствена близост до АМ "Тракия", видяхме купчини с боклуци, както и разбит път и дупки, през които ежедневно минават стотици тирове.

Диана Русинова, пътен експерт: Аз не бих казала, че това е нещо нормално, което виждаме около нас. Виждате колко боклуци, колко разрушения има по пътя. Оголени кабели видяхте, лампи, които не работят. Ако не ме бяхте довели нямаше да предположа, че това е паркинг.

БНТ: Защо е в такова състояние според вас?

Диана Русинова: Липса на поддръжка. Явно държавата ни не счита, че е нормално и нужно да поддържа такива места.

Свързахме се с Агенция "Пътна инфраструктура", която стопанисва въпросния паркинг. Оттам ни увериха, че паркингите ежедневно се обхождат от служители на областните пътни управления.

Диана Русинова: Аз искам да задам въпрос на председателя на АПИ, на управителния съвет и на министъра на регионалното развитие. Като ежедневно обхождате паркингите, това нима не сте го видели? Това не е от вчера така. Това минимум от една година не е почиствано. Тук е зарито с боклуци. А после говорим за екология. Каква екология? Огледайте се около нас, срамота.

Освен разпилените боклуци на места и асфалтът липсва. Често пътуващите шофьори коментират, че условията в България са занижени, а контрол от страна на органите липсва. Въпреки че шофьорите на тежкотоварни камиони спазват регламентираните почивки, според експерти, европейски паркинги за тежкотоварни камиони у нас няма.

Голяма част от паркингите, които са предвидени за почивка, са частни. В това число влизат и бензиностанции, както и места за храненe, но там не винаги има достатъчно места за тежкотоварни камиони.

Годишни такси за специално ползване на пътя чрез експлоатация на търговски крайпътен обект плащат собствениците на търговски обекти, които са на територията на стопанисваните от АПИ паркинги. Тарифите на обекти са различни - зависи от вида на крайпътния обект и класа на пътя. Например за бензиностанция до две колонки включително таксата е 3000 лв. за магистрала, 2500 лв. за първи клас пътища, 2000 лв. втори клас и 1500 лв. за трети клас пътища.

За преместваем обект над 40 кв. м търговска площ годишната такса е 1800 лв. за магистрала, 1200 лв. за първокласен път, 600 лв. за второкласен и 300 лв. за третокласен път. И въпреки, че собствениците на търговски обекти плащат на държавата за поддръжка на паркингите, такава няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4 отбора от 4 континента в полуфиналите на световното първенство по ръгби във Франция 2023
4 отбора от 4 континента в полуфиналите на световното първенство по ръгби във Франция 2023
В интригуващ сблъсък Олимпиакос победи Партизан с 98:94 след продължение в мач от Евролигата
В интригуващ сблъсък Олимпиакос победи Партизан с 98:94 след продължение в мач от Евролигата