НОВИНИ

Енергийният министър: България не е ощетена от договора с "Боташ"

Николай Минков
от Николай Минков
18:47, 23.06.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Енергийният министър Румен Радев заяви, че България не е ощетена от договора с турската компания "Боташ". Радев, който беше изслушан в НС, посочи, че страната ни може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ. От левицата заявиха, че ще поискат създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва начина, по който е сключено споразумението.

Новият енергиен министър проверява договора за втечнен газ с турската компания "Боташ"

От ГЕРБ изчислиха, че с договорените нови 1.3 млрд. куб. м газ от Турция и още 2 млрд. от Гърция и Азербайджан ще получим свръхколичества, непосилни за икономиката.

"Ще плащаме капацитет и разходи за повече от 3 млрд., а консумацията ще ни е 2 млрд. При тази ниска консумация всички разходи ще трябва да бъдат разпределени върху по-малката консумация, което означава, че цената на газа ще се увлечи значително", заяви Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

Според министъра има вратички за предоговаряне, тъй като "Булгаргаз" и "Боташ" са на етап споразумение.

"Споразумението, на практика, са основни договорености, които следва да се доразвият в стандартен договор за покупко-продажба на природен газ, който в момента се договаря от "Боташ" и "Булгаргаз". В рамките на тези преговори има, вероятно, известна възможност за предоговаряне, оптимизиране, евентуално, на част то договореностите", каза Радев.

От левицата се възмутиха, че в продължение на 13 г. "Булгаргаз" ще плаща капацитет на изхода на турската газопреносна мрежа, независимо дали ще ползва газ и изразиха съмнение, че от Турция ще ни подават руски газ, но по- скъп, заради посредници.

"По този договор ние плащаме, и ще плащаме, всеки месец около 5 млн. долара до края на тази година. От следващата година ще плащаме по 480 000 долара на ден, близо 15 млн. долара на месец за капацитет, който може и да не ползваме", съобщи Борислав Гуцанов от БСП.

Енергийният министър не се съгласи с това твърдение.

"Не засяга и не ощетява, това е много важно да се разбира българската държава, респективно "Булгаргаз" в този модел на ценообразуване. "Булгаргаз" има ясен контрол над произхода, през сертификатите, които директно получава от търговеца, с който контактува, а не от "Боташ", на доставения природен газ", заяви Радев.

От ИТН попитаха дали договорът автоматично отваря врати на "Боташ" към енергийния пазар в България. Министърът отрече.

"Турският енергиен министър съобщи, че "Боташ" ще участва също така и в инвестиция за хранилища на българска територия. И ако има такова инвестиционно намерение в споразумението, то въпросът ми към вас е между кои компании е сключено", каза Павела Митова от ИТН.

"Това споразумение не обхваща, каквито и да е ангажименти, по отношение на намеса или пък на интереси на "Боташ" в българската газопреносна инфраструктура, в инфраструктурата, свързана със съхранение", заяви Радев.

От "Възраждане " бяха притеснени от дългия срок на договора.

"Кое е наложило сключването на договор с толкова дълъг срок при положение, че стандартният срок, за който се резервират капацитети е 1 година?", попита Димитър Гюлев от "Възраждане".

"Ако вие имате относително дълги, дълги означава 10+ години срокове, това позволява, особено при по-дълги дестинации, чувствително по-добри условия на цената на самия природен газ", обясни Радев.

Министърът поясни, че се прави пълна проверка на целия процес по сключването на споразумението, подписано в началото на тази година от служебното правителство на Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Австрия ще продължат партньорството си в борбата с нелегалната миграция
България и Австрия ще продължат партньорството си в борбата с нелегалната миграция
България остана без медал и след втория ден на европейското по джудо за кадети в Португалия
България остана без медал и след втория ден на европейското по джудо за кадети в Португалия