НОВИНИ

Партиите отговориха на критиките на Радев за военната помощ за Украйна

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:17, 23.06.2023
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Критиките на президента Румен Радев по отношение на българската помощ за войната в Украйна отекнаха с коментари в парламента.

Преди парламентарния контрол премиерът Николай Денков каза, че единствената ни гаранция за сигурност е членството ни в НАТО и че като член трябва да си изпълняваме задълженията. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че с изпращането на оръжия за Украйна не означава въвличане във война.

От парламентарно представените партии коментари направиха само "Възраждане" и БСП, които от началото на конфликта са против изпращане на оръжия за Украйна.

България е парламентарна република и правителството следва стриктно решенията на НС, коментира премиерът. Според него войната е там, където е и има една-единствена гаранция за защита на България - участието ѝ в Северноатлантическия пакт.

"Когато някоя от страните е застрашена, когато има общо решение, България да бъде пълноправен член на намирането на това решение. Ние искаме в момента да гледаме как бият някого до нас отстрани и в същото време, ако нас някой тръгне да ни бие, очакваме тези, които гледат, да ни защитят. Няма как да стане, ние сме част от тази колективна сигурност и трябва да си изпълняваме задълженията", заяви Николай Денков.

Той допълни, че служебното правителство също е изпращало военна помощ.

"Министър Тагарев няколко пъти вече обясни, че това, което подготвяме, е подобно на пакетите, които бяха изпратени от времето на служебното правителство, така че всичко това е една медийна атака, която няма нищо общо със същината".

С уговорката, че говори от името на групата си, лидерът на ГЕРБ заяви, че държавата не се тласка към война. На среща вчера със заместник-министъра на отбраната на Украйна Бойко Борисов разбрал, че още от първия ден на конфликта България изнася огромно количество оръжия за Украйна.

"Само че разликата между производствената, търговска цена и доставката е два пъти. Сиреч някой през цялото време изнася оръжия, а в същото време някои комисионери лапат от 40 до 100% печалба. Кой е замесен в това - който е управлявал. Който управлява тези процеси в последните години. Тоест - служебните правителства? Служебни, редовни", коментира Бойко Борисов.

Костадин Костадинов е на мнение, че президентът повтаря това, което от "Възраждане" говорят още от преди създаването на това правителство:

"Че то ще има една-единствена цел - да вкара България във войната и в момента виждаме, че това се случва стъпка по стъпка".

- Кои са стъпките?

Костадин Костадинов: Заявките от министъра на отбраната Фьодор Тагаренко, както е известен вече той, затова, че трябва да се дават още и още оръжия на Украйна, затова че се облекчава режима за предоставяне на оръжия вече от страна на нашите фирми от военно-промишления комплекс и затова, че се прокрадват съобщения, че ще се изпращат хора в Украйна.

Лидерът на БСП припомни позицията на партията, че предоставянето на оръжия на Украйна е въвличане на България във войната.

"Бяхме сигурни, че министър Тагарев ще предприеме всичко необходимо, за да се предостави всичко, което имаме и това, което още нямаме и не сме произвели. Изключително притеснително и изказването му за подготовка за бойни медици и санитари - това е абсурд, ако изпращаме, това вече е жива сила. Каквото и да обяснява като каже: "изпращаме медици и санитари" - това си е жива сила, това вече си е директно влизане във войната. Категорично против", каза Корнелия Нинова.

От ДПС и "Има такъв народ" отказаха коментар.

По темата работиха: Десислава Маркова, Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима обвинени за данъчни измами чрез търговия с трюфели след акцията в Пловдив
Трима обвинени за данъчни измами чрез търговия с трюфели след акцията в Пловдив
Арда привлече стража Иван Дичевски
Арда привлече стража Иван Дичевски