НОВИНИ

Радев: Курсът на новото правителство е да тласка България по-близо до войната

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 23.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството", заяви президентът Румен Радев.

По думите му основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани.

"Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази война сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители", допълни президентът.

Вижте още в прякото включване на специалния ни пратеник във Виена Александър Марков.

Според него е в интерес не само на България, но и на Европа незабавното прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не захранване на този конфликт с нови оръжия.

България ще се включи в инициатива за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна

"Всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната, трябва добре да познава и да се придържа към Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време", коментира Румен Радев.

Той подчерта, че външната политика е споделена отговорност на институциите, които представляват България и едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не води до устойчиви решения.

"Конфликтът в Украйна ескалира, ще става още по-голям и ще се разраства, затова призовавам за трезва оценка за мястото и ролята на страната ни", заяви Румен Радев.

Изрази очакване посещението му в Австрия да е крачка напред по темата за Шенген за възможното приемане на България през октомври, което по думите му зависи от това доколко новото правителство ще се възползва от постигнатото от служебния кабинет.

"Трябва да продължим усилията за укрепване на външната ни граница и ускоряване на нашето членство в Шенген. Канцлерът Нехамер е силен поддръжник на България в борбата с нелегалната миграция. Срокът 1 октомври за приемане в Шенген е напълно реалистичен. Убеден съм, че Марк Рюте ще спази своите обещания", каза още Румен Радев и призова правителството да се грижи повече за българската армия, а не за чуждите.

Според него напрежението е проличало още в структурирането на правителството.

"Когато имаше наивност в изобилие, но липсваха важни неща - коалиционно споразумение, управленска програма и предварителна договорка за втория ешелон на властта - заместник-министрите и областните управители. Решаването на тези въпроси ще бъде много трудно на фона на текущите проблеми и задачи", каза още Румен Радев.

Държавният глава замина на двудневно посещение в Австрия по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер. Двамата ще проведат среща във Виена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Талон Грийкспор детронира шампиона в Хале Хуберт Хуркач
Талон Грийкспор детронира шампиона в Хале Хуберт Хуркач
"Питай експерта": Как да предпазим кожата си от слънцето?
"Питай експерта": Как да предпазим кожата си от слънцето?