НОВИНИ

Официално: Няма оцелели сред пътувалите в изчезналия батискаф "Титан"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:30, 22.06.2023
7805
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Открити са отломки от батискафа, изчезнал с пет души на борда край лобното място на "Титаник" на дъното на Атлантическия океан, съобщи американската брегова охрана.

Находките потвърждават версията за имплозия, оцелели няма. Засега не е ясно дали ще е възможно изваждане на телата. Би Би Си предаде, че са открити конусът на опашката на батискафа и стойката, върху която той ляга при транспортиране на кораб или върху морското дъно.

Мястото на трагедията е на около 500 метра от носа на потъналия "Титаник". При дълбочина над 3 800 метра налягането там е огромно - 4 хиляди тона на квадратен метър. При подобен натиск всяка авария води до фатален край. Ще продължи издирването на още фрагменти от батискафа.

снимки: БТА

Засега находките само се заснемат, но впоследствие вероятно ще бъдат извадени на повърхността с помощта на дълбоководни роботи. Ще се наложи официално разследване, което най-вероятно ще бъде поверено на американската брегова охрана.

"Тази сутрин дистанционно управляем апарат откри опашния конус на батискафа "Титан", приблизително на 500 метра от носа на "Титаник". Впоследствие бяха открити и други отломки. След консултация с експерти от обединеното командване, беше установено, че отломките съответстват на катастрофалната загуба на налягане", заяви Джон Могър - Брегова охрана на САЩ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем датчани бяха спасени в Тихия океан след сблъсък с кит
Осем датчани бяха спасени в Тихия океан след сблъсък с кит
Мерки срещу инфлацията в Турция: Централната банка повиши основния лихвен процент
Мерки срещу инфлацията в Турция: Централната банка повиши основния лихвен процент