НОВИНИ

Най-голямата слънчева централа у нас беше открита край Дупница

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:21, 22.06.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

България ще може да подпомага въглищните централи у нас само още година и половина. Страната не е поискала удължаване на този срок, сигнализира евродепутатът Цветелина Пенкова. От Министерството на енергетиката потвърдиха за БНТ и допълниха, че може да бъдат задължени от Народното събрание, да го направят.

До 2025 година страните в Европейския съюз ще могат да подпомагат въглищните си централи.

"До момента срокът е такъв, но други държави като Швеция и Полша са поставили искане той да бъде удължен, а позицията на България не е ясна. Трябва да има много ясен план кога, как и на какви етапи ще бъдат намалявани, мощностите и зависимостите ни от въглищните централи", заяви Цветелина Пенкова, евродепутат от ПЕС.

Пенкова присъства на откриването на най-голямата слънчева централа у нас край Дупница. Съоръжението може да захрани самостоятелно цялата околност и ще работи почти изцяло с дългосрочни договори.

"Нормализация означава корпоративните клиенти, особено големите корпоративни клиенти да сключват дългосрочни договори а не да се зависими от пазара, чийто условия са от ден за ден различни", каза Кирил Бошов, председател на борда на директорите.

В момента в страната са изградени 1750 мегавата слънчеви централи. Новата е с мощност 123 мегавата. По данни на Електроенергийният системен оператор няма достатъчно ресурс за присъединяване на нови зелени мощности без да се инвестира в мрежа.

"Законодателството, върху което аз работя в европейския парламент предвижда голяма част от тези слънчеви панели, които виждате около нас да започнат да се произвеждат в Европа. В момента в глобален мащаб 90% се внасят от Китай, което ни прави силно зависими в нашия преход", каза още Цветелина Пенкова.

Политиката на Брюксел предвижда разработване на мерки за привличане на инвеститори включително и в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На дъното на Атлантическия океан - какви са рисковете пред мисиите до отломките на "Титаник"
На дъното на Атлантическия океан - какви са рисковете пред мисиите до отломките на "Титаник"
Няма как "Титан" да се е сблъскал с друг плавателен съд в океана, коментират експерти
Няма как "Титан" да се е сблъскал с друг плавателен съд в океана, коментират експерти