НОВИНИ

Няма как "Титан" да се е сблъскал с друг плавателен съд в океана, коментират експерти

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 22.06.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Експерти от Института по океанология във Варна предполагат, че корпусът на батискафа на "Титан" може да е разрушен или да е прекъснато захранването.

Те изключват вероятността подводницата да се е сблъскала с друг плавателен съд на такава голяма дълбочина. Възможна причина е материалът, от който е изграден корпусът на "Титан" - хидрокомпозит.

"Възможно е той да старее по-бързо от очакваното заради големите натоварвания, на които се подлага. Това може да е довело до по-бързото разрушаване и до гибелта на екипажа", посочи инженер-химик Антон Кръстев, навигатор на научноизследователската подводница РС8 на Институт по океанология във Варна.

Изчезването на "Титан": Кой е на борда и какво може да се е случило?

Ако подводницата е загубила захранването си, съществува възможност за ръчно изхвърляне на баласта и достигане на повърхността. Това все още не означава, че екипажът е спасен, защото няма как да отвори апарата отвътре.

"Заради голямата дълбочина, на която се спускат не могат да се изградят такива люкове, както надстройката на нашия подводен апарат, по който може да се напусне. Затова е безсмислено да се оставя възможност той да се отваря вътре, тъй като екипажът не би могъл да направи това", каза инженер-химик Антон Кръстев.

Експерти предполагат, че щом сонарите в района улавят почуквания, най-вероятно подводницата "Титан" се намира някъде на повърхността. Заради липсата на рубка обаче, каквато стандартните подводници имат, тя ще бъде открита по-трудно.

екип на БНТ-Варна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова загуби от Анжелика Терлюга във финала на турнира по карате на Европейските игри
Ивет Горанова загуби от Анжелика Терлюга във финала на турнира по карате на Европейските игри
България допусна обрат от Канада и записа четвърта поредна загуба в Лигата на нациите
България допусна обрат от Канада и записа четвърта поредна загуба в Лигата на нациите