НОВИНИ

ВСС не реши правомерен ли е изборът на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:51, 22.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Висшият съдебен съвет отказа да вземе решение по избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор. Казусът беше поставен от правосъдния министър Атанас Славов.

Кадровиците дебатираха за това кой има право да избира и.ф. главен прокурор - дали прокурорската колегия, която миналия петък избра Борислав Сарафов, или изборът трябва да се извърши от пленума на ВСС. В крайна сметка светът не се произнесе по този въпрос, но това вероятно ще трябва да направи Върховният административен съд

Въпросът кой трябва да избере изпълняващ функциите главен прокурор раздели дори председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд.

Георги Чолаков, председател на ВАС: Празнина в закона няма. Съответната колегия избира временно изпълняващ.

Цветинка Пашкунова, член на ВСС, Съдийска колегия: Аз също считам, че компетентна е съответната колегия да назначи временно изпълняващ.

Атанаска Дишева, член на ВСС, съдийска колегия: Компетентен да определи временно изпълняващ длъжността главен прокурор е пленума на ВСС.

Галина Захарова, председател на ВКС: За мен е очевидно, че е налице и празнота в регламентацията. Аз съм склонна да се съглася с изложената теза от г-жа Дишева.

Атанас Славов поиска от ВСС разглеждане на избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

Дебат в съвета предизвикаха и нравствените качества на назначения за изпълняващ функциите Борислав Сарафов. Атанаска Дишева посочи, че до момента няма отговор както на данните за близки отношения между Сарафов и Петьо Еврото, така и публикуваната снимка между двамата, която според Дишева издава близки отношения.

Атанас Славов, министър на правосъдието: Беше ли поставен въпросът за високите, каза законът, професионални нравствени качества?

Калина Чапкънова, член на ВСС, прокурорска колегия: Дебатите бяха значително по-кратковременни. По отношение на нраствените качества на г-н Сарафов вероятно имате предвид всички онези така негативни публикации, които засягат доброто име на г-н Сарафов. Пред нас, пред прокукорска колегия липсваше конкретика във връзка с липсата на определени нравствени етични качества у предложения за изпълняващ функциите изпълняващ прорукор г-н Сарафов.

След продължил повече от два часа дебат, съвета реши, че няма да вземе решение.

Съюзът на съдиите се обяви срещу избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

На няколко пъти по време на дебата Калина Чапкънова обвини медиите за създалото се напрежение около избора на Борислав Сарафов. След края на заседанието Чапкънова отказа да коментира пред медиите как, защо и с какво те са виновни.

Правосъдният министър Атанас Славов заяви, че още следваща седмица ще обжалва решението на ВСС пред ВАС като незаконосъобразно. Подчерта, че част от мотивите ще бъдат именно заради това, че не са обсъдени в пълнота нравствените качества на Борислав Сарафов.

След този дебат ВСС откри процедура по избора на нов главен прокурор - подробностите вижте тук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40-годишният вратар Пепе Рейна поднови договора си с Виляреал за още една година
40-годишният вратар Пепе Рейна поднови договора си с Виляреал за още една година
Археолози откриха средновековни гробове в частен имот в Неделино
Археолози откриха средновековни гробове в частен имот в Неделино