НОВИНИ

Денков пред Рюте: До шест месеца България ще има нов ВСС

Александър Марков
от Александър Марков
15:27, 22.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

До шест месеца ще бъде избран нов Висш съдебен съвет. Това става ясно след телефонен разговор между премиера Николай Денков и нидерландския му колега Марк Рюте.

Нидерландия наблюдава внимателно действията за съдебна реформа в България и оценява усилията в тази посока. Това става ясно от разговора, който двамата премиери са провели.

Денков е наблегнал на усилията на България да докаже реални резултати в провеждането на съдебната реформа чрез законодателни промени и е посочил като пример приемането на механизъм за разследване на главния прокурор от независими от него магистрати.

Обяснявайки какви ще бъдат следващите ни стъпки, той е посочил приемането на антикорупционно законодателство и избор на нов Висш съдебен съвет, като е очертал времеви хоризонт от около шест месеца за тяхната реализация.

Българският премиер е подчертал чувствителността на обществото по темата „Шенген“ и е отбелязал действията на страната ни по съвместния пилотен проект с Европейската комисия за превенция на незаконната миграция.

Марк Рюте е изразил задоволство от подобрената ситуация на границата между България и Турция и готовност за съдействие за още по-доброто й опазване в бъдеще. Също така, според правителствената информационна служба, е показал детайлно познаване на ситуацията у нас и е проявил интерес към конкретните стъпки за постигане на истинско върховенство на закона в нашата страна.

През декември миналата година Нидерландия и Австрия блокираха за пореден път приемането на България и Румъния в Шенген. Аргументите на Нидерландия са свързани именно с върховенството на правото в България.

Според източници на изданието "Юроактив", приемането на България и Румъния в Шенген ще започне още през тази година, като през октомври това ще се случи с летищата, а от 1 януари 2024 година те ще станат пълноправни членове на зоната за свободно пътуване, ако не се случи нещо извънредно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали до 17 години започнаха подготовка преди Балканиадата, няма да имат контроли
Волейболните национали до 17 години започнаха подготовка преди Балканиадата, няма да имат контроли
МОК изхвърли ИБА от олимпийското движение, но гарантира мястото на бокса в Лос Анджелис 2028
МОК изхвърли ИБА от олимпийското движение, но гарантира мястото на бокса в Лос Анджелис 2028