НОВИНИ

Скандали при изслушването на вътрешния министър: Не могат да се покрият щетите от наводненията

Николай Минков
от Николай Минков
11:54, 22.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Скандали при изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов за действията на междуведомствената комисия за справяне с последиците от бедствията. Взаимни обвинения в популизъм между партиите и персонални обиди от страна на депутатите.

След близо двучасовото изслушване на вътрешния министър стана ясно, че има прекалено много искания за възстановяване на щетите от последните наводнения. Те са 589 за 520 млн. На този фон обаче междуведомствената комисия не разполага с нужните средства. В нейния бюджет има само 17 млн. лева.

На въпрос къде са останалите средства вътрешният министър обясни, че служебният кабинет е изхарчил в последните месеци близо 63 млн. Стоянов е получил обещание от финансовия министър, че в новия бюджет ще бъдат добавени нови 50 млн., но те не са достатъчни, за да откликнат на всички искания да бъдат възстановени щетите от наводненията.

Напрежението в залата ескалира, след като от левицата заявиха, че при посещение на местата на наводненията, са намерили пълен хаос и липса на координация между местната власт и държавните институции.

Ето част от репликите по време на изслушването:

Снимки: Десислава Кулелиева, БТА

Иван Ченчев, "БСП за България": Не се правя на някакъв юнак от трибуната, но ви казвам, че всеки от НС трябваше да е там на място, да види пораженията и да участва в някаква координация.

Марин Маринов, ГЕРБ-СДС: Поглеждам наляво, защото доста хора вече наричат БСП Българска популистическа партия. Не е нормално в тежки моменти на бедствия и наводнения да използваме нещастието на хората за популизъм, да нападаме общините, които запазиха държавността.

Георги Свиленски, "БСП за България": Много ви е рано точно вие да давате оценка на БСП. Относно това, когато станете партия на 130 г., тогава давайте оценки. Вие сте само на 13, имате още 117 г.

Павела Митова, ИТН: И този път ли ще си правим пиар, ще създаваме междуведомствени групи или ще се работи наистина по отношение на превенцията. Какви са конкретните мерки от точки, които ще предприемете?

Росен Желязков, председател на НС: Даваме си сметка колеги, че сутрин има радостна възбуда заради хормоналните нива, докторите ще кажат.

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи: Да направи всичко възможно темата да не бъде политизирана, предавам дословно едно към едно това, което искаха кметовете от мен на първо място. Правителството има воля да работи за решаване на проблемите на хората. Не знам кой къде е бил, но знам, че екипите на МВР бяха първи на уязвимите места. Във фонда е заварено 63 млн. гласувани с две решения от април и юни. Имам остатък от 17 млн. и с това, което е обещано от министър Василев още 50 - стават общо 67 млн.

Настимир Анананиев, ПП-ДБ: МС отпусна помощи за всички, които са пострадали - 1512 лв. на човек и 2500 за уреди. Това показва, че има в момента работеща държава, която реагира по време на бедствия. Ако 30% от хората бяха застраховани, няма да има нужда държавата да им дава пари, а да ги пренасочи на други, които имат нужда.

Тошко Йорданов, ИТН: Настимир Ананиев излиза и с наглост говори, че хората не били застраховани. Имам чувството, че той е някакъв лобист на застрахователни фирми. Освен това му знаят името почти всички политически партии, през които той е минал като една малка палава обла пеперудка. Освен това знам, че Настимир е врачок - малко некадърен врачок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение във властта: Петков и Борисов си размениха остри реплики
Напрежение във властта: Петков и Борисов си размениха остри реплики
Костадин Ангелов е новият директор на академията на ЦСКА
Костадин Ангелов е новият директор на академията на ЦСКА