НОВИНИ

Илия Кузманов, МВР: Несгодите за колегите и начинът, по който се охранява границата, са без промяна

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 22.06.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Командировките на полицаи от вътрешността на страната към границата продължават. Несгодите за колегите и начинът, по който се охранява границата, са без промяна", коментира в "Денят започва" заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

По думите му промяната не може да се проведе по този палиативен начин.

"Изисква се стратегия, визия, назначаване на колеги, оборудване. Щатът е недостатъчен. Без тези неща промяна поне по отношение охраната на границата няма да има, освен да разчитаме на геополитическа промяна, която да спре потока", отбеляза Кузманов.

Той обясни, че подготовката на служители, които да бъдат изпратени на границата, е процес, който отнема време.

"Най-вероятно в някакъв период от време - половин или една година, ще има минимално покачване на броя на колегите предвид новоназначените служители, но те първо са недостатъчни и второ това е процес. При нас не можеш да бъдеш назначен днес и пратен на границата утре. Това не се обяснява. И не говорим за нови щатове за МВР, а щатове, които бяха взети от други дирекции. Съответно оголиха сигурността от съответните градове, откъдето са взети", подчерта Кузманов.

Той коментира отделянето на голям брой служители на МВР за охрана на защитени свидетели, които ги охраняват дори пред клубове и дискотеки, така:

"Ние не извършваме тези действия по наша инициатива, още по-малко с огромно желание. Всичко това е разпоредено по съответния законов ред. Ние оправдаваме името си - Министерство на всичките работи. Има си специализирани звена за защита на свидетели. Отделят се хора, които са много важни в областта на охраната на обществения ред за гражданите, защото това се извършва предимно с колеги от патрулно-постовата дейност. В момента са заети 160 служители, което се равнява на 16 патрула", заяви Кузманов.

По думите му настоящият министър на вътрешните работи Калин Стоянов е първият за последните две години, който е проявил уважение към представителите на служителите на МВР и се е срещнал с тях, разговарял е и е поел ангажимент да бъде проведен социален диалог, който ще даде възможност за обмяна на идеи, споделяне на проблеми и тяхното решаване. Стоянов е заявил още, че ще поиска увеличение на средствата за бюджета за МВР.

Кузманов коментира още, че непрекъснатата смяна на ръководители в МВР довежда до сериозно спадане на професионализма и капацитета, което неминуемо се отразява и на работата. Освен това създава сериозна несигурност в състава.

"Имаме сериозни претенции към доста директори, към феодалния начин, по който се управлява дори и на по-ниски нива в районни управления. Този процес трябва да бъде регулиран и да се отчита подготвеността на МВР за такава ситуация предвид това, че изграждането на един ръководител не става за една седмица", каза още Илия Кузманов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-високи заплати за персонала в детските градини и ясли ще предложи ПП-ДБ в Бюджет 2023
По-високи заплати за персонала в детските градини и ясли ще предложи ПП-ДБ в Бюджет 2023
България излиза срещу Канада в търсене на втори успех в Лигата на нациите
България излиза срещу Канада в търсене на втори успех в Лигата на нациите