НОВИНИ

Напрежение във властта: Петков и Борисов си размениха остри реплики

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:00, 22.06.2023 (обновена)
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Слушай новината

Остри реплики между лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и предупреждение от страна на "Продължаваме Промяната" към ГЕРБ за риск от разклащане на политическата система. Напрежението дойде от разнопосочното гласуване на антикорупционния закон и проваленото изслушване на правосъдния министър.

Управление с предупреждение - отправи го съпредседателят на "Продължаваме Промяната" към ГЕРБ- СДС.

"Няма как да продължи и да има политическа стабилност и дълголетие този парламент и това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства. Така че ние едва ли не да сме като смокинов лист отпред, а те отзад - за важните за обществото неща да си ги прокарват с други мнозинства. Това е не само предупреждение, това е призив, че по този начин те вкарват огромен риск в политическата система и ако така си мислят, че ще се случи, просто ние няма да го приемем", каза Петков.

Петков: ГЕРБ-СДС използва плаващо мнозинство с ДПС и "Възраждане", това е огромен проблем

Лидерът на ГЕРБ призова Промяната да се успокоят.

"Много сме големи за смокинов лист и като ни сложат отпред, те не се виждат. Обаче пък, започва на нас да ни свети отзад. Затова нека се успокоят. Ние потиснахме цялото си его, което господин Петков явно не може или по-скоро Лена Бориславова не може, защото вчера пише есемеси: "Ще счупите сглобката” и така нататък, аз сглобка не съм правил и няма да участвам в сглобките им.

- На кой пише есемеси?

- На този, на който пише и Гешев".

Бойко Борисов за ПП-ДБ: Аз сглобка не съм правил и няма да участвам в сглобките им

Поводът за напрежението стана проваленото изслушване на правосъдния министър за избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор с гласовете и на ГЕРБ.

"Какво има да се крие, защо не може да изслушваме министъра на правосъдието по толкова важна тема за обществото и защо не искаме да има прозрачност по тази тема?", попита Кирил Петков.

Борисов изтъкна, че в съдебната система са осъзнали думата "независимост".

"Никога повече политик и партия, съдебната система няма да допусне намесата на политици. Това се случи във ВСС. Ще направя това, което Христо Иванов искаше: по-големи квоти на съдиите и прокурорите, парламентарната квота по-малка", посочи той.

Втората причина за напрежение: приетият антикорупционен закон на ГЕРБ и отхвърления на ПП-ДБ.

"Има една основополагаща разлика между двата закона, в нашия закон ние казваме: цялото народно събрание трябва да избере най-добрите председатели, които да оглавяват тази комисия, за да гарантират, че наистина се работи срещу корупцията. В техния закон те искат да се сложи по един член от всяка партия. Как си представяте, че тази комисия ще разследва партиите и корупцията, ако председателите са от всички партии и има голям риск за конфликт на интереси", попита Кирил Петков - съпредседател на ПП.

Умението да управляваш е да правиш мнозинства, отговори Борисов.

"Нашите закони са по-добри и събират мнозинства. Тръгнаха добре, говореха си добре. Някои от техните фигури - оказа се основни, стояха в миманса, но тука от известно време излязоха, навсякъде ходят, навсякъде се разпореждат, навсякъде заплашват, навсякъде подменят хора безусловно, навсякъде върви чистка с поставяне само на техни хора, виждате - дори едни фамилии, цели фамилии искат да им се намерят място - кресла и столове. Искат ние и тука в Народното събрание да оставим 60 души дежурни и да гласуват.

По темата с председателите на комисии - напрежение между партньорите, според заявките им засега, няма.

Според председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов политическата криза в страната се задълбочава.

Костадинов: Аз не виждам плаващи мнозинства, а стабилна коалиция

"Още от самото начало казахме, когато това правителство беше създадено, че няма кака да бъде стабилно. Аз не виждам плаващи мнозинства, а една коалиция между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ. Все пак ДПС гласува този кабинет", заяви Костадинов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече определи мнозинства като опасни за държавата.

"Докога мислите да я карате така? Коалицията на имунитетите постави държавата на трупчета докато си разпределя порциите във властта. Това не е правителство в полза на България, а е правителство на интереси. Вчера се случи нещо безпрецедентно. Мнозинството сами си блокираха собствения дневен ред, за да не изслушат собствения си министър на правосъдието.

Корнелия Нинова: Плаващите мнозинства са много опасни, късно е либе за китка

Чухме да се чувстват като смокинов лист, сега разбирате ли защо БСП прекъсна преговори и разговори? Не Гешев, не Пешев, никой не е виновен за нашето решение, а името му е Бойко Борисов. Това, което вие разбирате, че се чувствате като смокинов лист, ние не искахме да сме и казахме, че няма да сме резервна гума на тротинетката. Късно е либе за китка, дали ще го играете докрай или се пускайте овреме", каза Корнелия Нинова, председател на БСП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото срещу Георги Семерджиев
Отложиха делото срещу Георги Семерджиев
Комиксови герои от пясък оживяват на плажа в Бургас (Снимки)
Комиксови герои от пясък оживяват на плажа в Бургас (Снимки)