НОВИНИ

Археолози откриха средновековни гробове в частен имот в Неделино

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 22.06.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Екип археолози от Регионалния исторически музей в Смолян направи спасителни разкопки край Неделино. В частен имот там, миналата година, бяха открити четири гроба, датирани от епохата на Средновековието.

На ценната находка през есента на миналата година попаднал собственикът на имота Здравко Глумов:

"Реших да направя тука водоем за поливане и се натъкнахме на това нещо."

БНТ: Предполагахте ли, че може да откриете такова нещо тук?

- Не, абсолютно не, защото никой не е казвал, баба ми и дядо ми са на по 90 и кусур години умряха,
до днешен ден никой не е знаел.

За археолозите находката е изключително важна.

"Разбира се им благодарим, че както е по закон те веднага сигнализират полицията и община Неделино, те от своя страна сигнализираха нас. Ние дойдохме на място и установихме, че се касае за средновековен некропол. Как го установихме това - по ориентацията на скелетите изток-запад, по обряда, който е християнски нали глава на запад крака на изток, ръце скръстени на таза или на корема", обясни Николай Бояджиев - археолог.

Открити били общо четири гроба - три на възрастни и един детски. В единия от гробовете са открити и два бронзови пръстена.

"При почистването им в лабораторията, в нашата на Регионален исторически музей Смолян, се установи, че това е средновековен пръстен от 10-12 век, като по този начин ние успяхме да датираме единия от тези гробове. Предполагаме, че и другите са от тази епоха", каза още Николай Бояджиев.

Откритите до момента гробове са изградени изцяло от каменни плочи, а в един от тях е положено тялото на мъж, на чиято ръка са намерени двата бронзови пръстена. Още в първия ден на разкопките археолозите попаднаха на пети гроб, отново най-вероятно детски.

Николай Бояджиев: "До момента вече са пет. За съжаление, единият е разбит, докато багериста осъзнае, че работи на некропол, но другите са сравнително добре запазени, така че се надяваме да успеем да ги проучим.

БНТ: След като са датирани 10-12 век, това за какво говори, тук наблизо селище от тази епоха?

Николай Бояджиев: "Да, със сигурност наблизо е имало селище, тъй като както и сега гробищата се намират наблизо до селищата, но не сме установили още на кое място е селището, то е някъде наоколо в района, като също така при престоя ни тука, при работата ни ще намерим време и за един ден да се разходим наоколо из терена и евентуално да локализираме и селището къде се намира."

Разкопките се подпомагат от община Неделино с доброволци и финансови средства.

"За първи път на територията на община Неделино се провеждат реални археологически разкопки, до сега винаги сме правили археологически карти, маркирали сме местностите и терените, но на място никога не е било работено, така че с голям ентусиазъм и надежда да бъде нещо така по-ценно и да представлява и един туристически интерес по нататък", заяви Боян Кехайов - кмет на община Неделино.

След приключване на разкопките изследването на находките ще продължи. А в община Неделино ще решат дали и как да превърнат средновековния некропол в място за посещение на туристи.

Репортаж: Величка Петкова, Стефан Николов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС не реши правомерен ли е изборът на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор
ВСС не реши правомерен ли е изборът на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор
Ботев Пловдив привлече шотландски кондиционен треньор със солидна визитка
Ботев Пловдив привлече шотландски кондиционен треньор със солидна визитка