НОВИНИ

ВСС започна процедура по избор на нов главен прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:04, 22.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

С 12 гласа "за" Висшият съдебен съвет започна процедура по избор на главен прокурор. Издигането на кандидатите започва на 6 юли и приключва на 27 юли.

В четири поредни заседания могат да се издигат кандидатури. Право на това имат най-малко 3 членове на прокурорската колегия на ВСС, както и министъра на правосъдието. Изборът ще бъде извършен на 27 октомври.

В дебата днес имаше различни мнения дали процедурата трябва да започне или не.

Галина Захарова, председател на ВКС: Аз ще гласувам против предложения проект за решение. Така или иначе това са действия на един орган с изтекъл мандат. Обективно е положението, че при особено продължително действие на органи с изтекъл мандат, самите те се поставят на риска от накърняване на собствената им независимост.

Георги Чолаков, председател на ВАС: Следва да спазваме закона. Съответно законът е разпоредил, че в 7-дневен срок ние следва да открием тази процедура. Ние не можем да направим нищо друго, освен да открием процедурата за избор на нов главен прокурор.

Правосъдният министър Атанас Славов също призова ВСС да не открива процедурата, като изтъкна, че предстоят промени в Конституцията, които ще се отнасят както до функциите, така и до правомощията на главния прокурор.

"Аз бих призовал ВСС, както го и направих, към институционална въздържаност, дори употребих израза "институционален аскетизъм". В период на много ниско доверие към органа, отвъд своя мандат, при предстоящи законови промени във функцията, ролята, статута на главния прокурор - да се открива процедура на този етап не мисля, че е обосновано", коментира той.

По-рано Висшият съдебен съвет обсъжда дали изборът на Борислав Сарафов за и.ф главен прокурор е бил правомерен или не - до решение обаче така и не се стигна.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов: При превес на прокурорите във ВСС, те ще изберат себеподобен
Янаки Стоилов: При превес на прокурорите във ВСС, те ще изберат себеподобен
Откриха отломки в района, където издирват подводницата "Титан"
Откриха отломки в района, където издирват подводницата "Титан"