НОВИНИ

Янаки Стоилов: При превес на прокурорите във ВСС, те ще изберат себеподобен

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 22.06.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Дискусията, която днес се провежда във ВСС трябваше да се направи преди евентуалното заседание на прокурорската колегия, която извърши избора на временно изпълняващия длъжността главен прокурор. Беше необходимо да се определи кой е компетентният орган, който да посочи временния заместник на главния прокурор - ВСС или прокурорската колегия. Това заяви в студиото на "Още от деня" конституционният съдия проф. Янаки Стоилов.

"След като този състав на ВСС успя да освободи главния прокурор, сега може да претендира, че е в правото си да открие процедура за нов главен прокурор. Наистина мандатът на ВСС е изтекъл, но той упражнява същите правомощия каквито би имал и новоизбран ВСС", каза проф. Стоилов.

Според него, главният прокурор понесе най-тежката отговорност за превратно упражняване на свободата на словото. В предишните искания за освобождаването му освен мотивът за накърняване на престижа на прокуратурата имаше и основания за нарушения на правомощията му.

Стоилов смята, че при превес на прокурорите във ВСС, те ще изберат себеподобен.

Бившият правосъден министър припомни, че когато се е приемала Конституцията, Великото народно събрание е било избрано с 90% подкрепа от българските граждани, които имат това право, а сега те са 40%. Доверието към парламента и неговото качество са били неимоверно по-високи.

"Тези хора, които спорят кой е отпред и кой отзад в управлението, какво ни предлагат? Не се поставят истинските въпроси. Да се контролира фигурата на главния прокурор – това ли е големият принос, за да се преодолеят големите проблеми на съдебната система", попита той.

Проф. Стоилов заяви още, че няма съдебна реформа, а управляващите говорят за конституционна реформа:

"Конституцията е обществен договор, той не е между партиите, а между гражданите. Питам къде са гражданите в този процес? Къде са конституционалистите и магистратите."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виена отново е най-добрият град за живеене в света
Виена отново е най-добрият град за живеене в света
ВСС започна процедура по избор на нов главен прокурор
ВСС започна процедура по избор на нов главен прокурор