НОВИНИ

Тагарев: България има готовност да произвежда 155-милиметрови боеприпаси за Украйна

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 22.06.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

България има готовност да произвежда 155-милиметрови боеприпаси за Украйна. Това заяви военният министър Тодор Тагарев при посещението си във Варна. По този начин страната ни ще участва в инициативата на Европейския съюз. Тагарев каза още, че бюджетът за отбрана няма да бъде намален, за да може ресорното министерство да изпълни всички свои проекти и дейности.

Участието на България в инициативата ще доведе до европейски инвестиции в отбранителната ни индустрия. Решението ще бъде взето на заседание на Министерския съвет, заяви Тагарев:

"Доколкото знам, в някои фирми вече се произвеждат такива боеприпаси. България е един от най-големите производители, даже не само в Европа, но и в световен мащаб."

Държавата все още уточнява и какъв ще бъде вторият пакет военна помощ за Украйна.

"Проучваме възможностите за така наречените триъгълни сделки, Но там има европейски механизми за компенсиране на стойността на боеприпасите и на помощта изобщо, която се дава на Украйна", посочи Тодор Тагарев, министър на отбраната.

Тагарев, заедно с министъра на финансите Асен Василев и министъра на иновациите Милена Стойчева присъстваха на церемонията по залагането на кила на втория многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили. Строителството на двата бойни плавателни съда се извършва в корабостроителен завод във Варна.

"Паралелно със строителството на корабите, ние започнахме и подготовка на екипажите. Вече започнахме специализирани курсове за част от хората, които са определени да бъдат назначени на корабите", каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

Първият кораб трябва да е готов до края на 2025 година, а вторият година по-късно.

Репортер: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът към посланиците от ЕС и САЩ: Кабинетът работи за политическа стабилност
Премиерът към посланиците от ЕС и САЩ: Кабинетът работи за политическа стабилност
Тихомир Иванов донесе първа титлата на България от Европейските игри в Полша
Тихомир Иванов донесе първа титлата на България от Европейските игри в Полша