НОВИНИ

Тодор Тагарев: България подготвя да изпрати нова военна помощ на Украйна

тодор тагарев българия подготвя изпрати военна помощ украйна
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:12, 20.06.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

България подготвя нова пратка военна помощ на Украйна, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев пред Свободна Европа. Помощта ще бъде в изпълнение на решението, взето от предишния парламент в края на миналата година.

„Там има поставена тази задача на Министерския съвет – да продължи да оказва военна помощ според заявените потребности и нашите възможности“, каза Тагарев и допълни: „Ние работим в изпълнение на тази точка от решението на Народното събрание и много скоро ще обявим изпращането на следващ пакет от военна помощ на Украйна.“

Предишното Народно събрание взе решение за оказване на военна помощ на Украйна през декември. Служебното правителство изпрати такава помощ в изпълнение на решението на парламента. Президентът Румен Радев обаче се противопоставяше на изпращането на оръжия и боеприпаси на Киев и препоръча на назначения от него кабинет да не допуска това в бъдеще.

Новото правителство обаче има различна позиция.

„Ние разбираме и споделяме тази необходимост да оказваме помощ на Украйна с това, което е по възможностите ни. Бях цитиран вече с тези свои думи – дотогава, докато е необходима тази помощ на Украйна“, каза Тодор Тагарев.

По думите на новия министър на отбраната новата помощ, която предстои да бъде изпратена, ще се състои от оръжия и боеприпаси, които вече са налични в българските складове и няма тепърва да се купуват.

„Ние говорим за въоръжение и боеприпаси, които са налични. На много от които ресурсът е изтекъл вече или са в края на ресурса си, които така или иначе трябва да бъдат подменяни“, каза още Тагарев и допълни: „В някои случаи дори за някои системи, които не са напълно функционални. Те (украинците) и такива са готови да вземат.“

Той не уточни размера на подготвяната нова военна помощ но посочи, че пратката е съизмерима с тази, предоставена веднага след решението на Народното събрание от декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второ и трето място за българските атлети в първия ден на Европейските игри в Полша
Второ и трето място за българските атлети в първия ден на Европейските игри в Полша
Международен литературен фестивал се провежда в Бургас
Международен литературен фестивал се провежда в Бургас