НОВИНИ

На дъното на Атлантическия океан - какви са рисковете пред мисиите до отломките на "Титаник"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:27, 22.06.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Американската брегова охрана обяви, че въпреки евентуалното привършване на кислородните запаси, продължава да провежда "спасителна" операция край отломките на "Титаник". Експерти посочват, че ако корпусът на батискафа е невредим, обемът оставащ кислород зависи от редица фактори, включително състоянието на пасажерите и наличието на енергия.

Дори и при локализиране на апарата, изваждането му е свързано с огромни логистични предизвикателства. Експерти подозират мащабна катастрофа.

"Доколкото знам "Титан" е създаден в случай на криза да изплава автоматично, да задейства някакви буйове, които да го извадят на повърхността. Това не се е случило. Затова мисля, че е имало не само прекъсване на комуникациите, случила се е някаква пълна катастрофа", каза Майкъл Гелен - оцелял в инцидент при експедиция до "Титаник" от 2000 г.

Ако батискафът успее да излезе на повърхността, откриването му би било изключително трудно в открито море. Освен това люкът на "Титан" се отваря единствено отвън и петимата на борда не могат да излязат сами. Евентуална спасителна операция на морското дъно от своя страна ще трябва да се проведе в условия на огромно налягане и при пълен мрак на дълбочина над 3 800 метра.

Експерти посочват още, че батискафът ще бъде открит изключително трудно в полетата от отломки от "Титаник". След потъването си корабът се е разчупил на две части. Разстоянието между тях е 800 метра, в района лежат хиляди обекти, разпръснати на площ от 5 квадратни километра. До април 2012 година - 100 години след катастрофата и 25 години след откриването им, отломките са посетени от около 140 души.

Има два подхода към мястото - консервативен и протекционистки. Първият лагер настоява за изваждане и съхранение на всички останки, вторият начело с откривателя Робърт Балард, иска лобното място на дъното да остане недокоснато като масов гроб.

"Това е свято място, там са загинали хора. Това са гробища. Не казвам, че не трябва да го превръщаме в туристическа атракция, но на мен не ми звучи добре. Трябва да уважавате Майката природа. Океанът не прощава, така че трябва да се разберат опасностите при такава мисия и да се уважават мъртвите, които почиват там", каза още Майкъл Гелен.

снимки: БГНЕС

В годините има няколко предложения за изваждане на кораба. Сред тях са напълването на корпуса му с топчета пинг-понг, инжектиране на вазелин във вътрешността или използването на половин милион тона течен течен азот, който да превърне отломките от "Титаник" в айсберг, за да изплуват на повърхността. Научни анализи прогнозират, че останките на дъното ще престанат да съществуват до 2037 година. Те ще се разпаднат под въздействието на корозия и микроорганизми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море стартира контролите с разгромна победа над Спартак Плевен
Черно море стартира контролите с разгромна победа над Спартак Плевен
Ивет Горанова загуби от Анжелика Терлюга във финала на турнира по карате на Европейските игри
Ивет Горанова загуби от Анжелика Терлюга във финала на турнира по карате на Европейските игри