НОВИНИ

Оперната звезда Кирил Манолов с концерт "Tutto Verdi" в зала "България"

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:16, 22.06.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Българското национално радио започва активно да представя настоящите ни оперни звезди, като издава дискове с техни изпълнения. Първият е на световноизвестният ни баритон Кирил Манолов. Тази събота той ще го представи официално с концерта "Tutto Verdi" в зала "България". Изисканата изненада за публиката ще е участието на великолепната Красимира Стоянова.

След дългогодишна звездна кариера е дошло време баритонът Кирил Манолов да запише първия си диск и така да остави гласа си във вечността. Когато предложението идва при него, диригентът Павел Балев е човекът, който предлага какъв да бъде облика на този диск.

Кирил Манолов: "Маестрото каза: Помисли си защо да не направим само Верди, това е композиторът, който те е извел на сцената на голямата сцена по света и предимно съм пял Верди. Специално в тези записи големият ми плюс за тях беше, че имах срещу себе си маестро Павел Балев, с който работя на една честота."

Кирил Манолов е тънък познавач на пеенето на Верди - има в репертоара си 17 негови роли. За диска обаче е научил специално две арии, които досега не е изпълнявал на сцената - на Ецио от Атила и прочутото Кредо на Яго от Отело:

"Имайте предвид, че ние този диск сме го записвали две сесии по една седмица, така че те не се пеят на веднъж, но за сметка на това се пеят по много пъти. Уморително нещо е."

Изключителен жест на обич прави към Кирил Манолов примата Красимира Стоянова. На представянето на диска двамата ще изпълнят изключително трудния дует от Луиза Милер.

Красимира Стоянова: "Творческата дружба е нещо много специално. Защото тези взаимоотношения стоят на едно определено духовно ниво. Не е просто ние сме си приятелчета, защото си работим заедно. Няма този повърхностен елемент тука. Тука става въпрос за нещо много специално за едно духовно ниво."

Съвсем скоро БНР ще представи и сборен диск на наши оперни певци, който ще бъде разпространяван на събития на външното ни министерство като едно от доказателствата за високия имидж на българската музикална култура по света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи златен медал за България от Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Берлин
Първи златен медал за България от Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Берлин
Денис Гълъбов стигна до репешажите на eвропейското първенство по джудо за кадети в Португалия
Денис Гълъбов стигна до репешажите на eвропейското първенство по джудо за кадети в Португалия