НОВИНИ

Най-добрият български ученик по биология се нуждае от средства, за да отиде да учи в Кеймбридж

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
21:32, 22.06.2023
30628
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

70 000 лева делят най-добрия български ученик по биология и втори в света на международна олимпиада от осъществяване на мечтата му да продължи обучението си в Кеймбридж.

Петър Жотев завършва Софийската математическата гимназия с отличен, а днес получава и писмо, че е приет да учи природни науки в Trinity College.

Младежът открива интереса и страстта си към биологията на първото си състезание в седми клас.

"Първото ми участие в такова състезание извън България беше преди 4 години, което беше голям шок за мен как съм успял да се класирам, но тогава съвсем ми стана ясно, че искам да се занимавам с наука като порасна", разказа той.

"Познавам Петър Жотев от времето, когато беше 7. клас и се класира на второ място, заедно с ученици от 10. клас и тогава си пролича неговият талант. Във времето се доказа като изключителен млад ум, красив ум, който печели всяко едно състезание", обясни проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет към СУ.

Миналата година на международната олимпиада в Армения талантът на Петър е признат. Тогава той постига най-доброто представяне на България и става втори в света.

Петър Жотев: "Първо бях много изненадан и също бях много горд,че цялото това учене, цялата подготовка и целия труд, който съм хвърлил, не е бил на вятъра и се е изплатил".

Проф. Албена Йорданова: "Специално по време на пандемията, докато останалите ученици и студенти подходиха несериозно, Петър Жотев, както и други олимпийци използваха този напрегнат период да четат, да учи и да се развива. Мотивацията е на първо място при него".

Петър избира да продължи образованието си в Кеймбридж, тъй като според него е най-добрата възможност, за да развие таланта си. Необходимата сума, за да стане реалност това е 142 хиляди паунда. Семейство, приятели и непознати успяват да съберат голяма част от парите, но са му необходими още 70 хиляди лева.

"Има наистина вековни традиции в науката там, завършил го е Нютон, Дарвин и кралят на Англия. Този университет е един от най-добрите в света не само за биологията, но и за природните науки и затова аз искам да уча там, защото ми дава добър старт в кариерата и да развивам талантите си", коментира Петър Жотев.

След университета се вижда като учен, но преди това да се случи, през юли го очаква международната олимпиада, където се надява да вземе първо място в света

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 се подсили със защитник на Толуза, играл за Ботев Враца
ЦСКА 1948 се подсили със защитник на Толуза, играл за Ботев Враца
Първи златен медал за България от Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Берлин
Първи златен медал за България от Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Берлин