НОВИНИ

Каква е причината за трагедията на борда на подводницата "Титан"?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:16, 23.06.2023 (обновена)
16931
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

След дни на отчаяно издирване в Атлантическия океан най-лошият сценарий за изчезването на подводницата "Титан" беше потвърден. Всички на борда на батискафа са загинали.

От американската брегова охрана потвърдиха, че "катастрофална имплозия" е отнела живота на всички на борда на подводницата "Титан".

На 3800 м дълбочина, на 200 метра от носа на потъналия кораб "Титаник", при огромно налягане, мощна имплозия е унищожила подводницата. Робот е открил 5 отломки от "Титан", сред които част от опашката на батискафа и рамката, върху която се поставя апаратът при транспортиране или за закрепване към морското дъно.

"Отломките са открити извън потъналия "Титаник". В зона, където няма останки от кораба. Дъното там е равно. Местоположението съвпада с точката на последната комуникация", заяви Карл Хартсфийлд, директор на Океанографския институт.

Кога точно е станала трагедията засега има само предположения. Източници от американските военноморски сили твърдят, че малко след като е изгубен сигналът от батискафа са засекли звук, наподобяващ имплозия.

От бреговата охрана на Съединените щати съобщиха, че откакто е започнала спасителната операция не са улавяни силни звуци. Подводният шум, който е бил засечен във втория ден от спасителната операция, е от други плавателни съдове.

"Имало е катастрофална имплозия, която е създала мощен звук. Подобен звук със сигурност щеше да бъде уловен от сонарите", допълни контраадмирал Джон Маугер, командир на бреговата охрана на САЩ.

Край отломките на "Титаник" температурата е около 4 градуса, а налягането е 300 пъти по-голямо в сравнение с това на повърхността. Много малко живи организми са се адаптирали да живеят там.

Технологията, която е била използвана при "Титан", не е била подходяща за дълбоководна подводница, заяви режисьорът и изследовател Джеймс Камерън.

"Никога не съм вярвал в технологиите с карбонови влакна. Намирам го за ужасна идея. Иска ми се да го бях казал преди, но мислех, че има по-умни хора от мен. Никога не съм експериментирал с карбонови влакна. Но просто от самото начало звучеше зле. Ние изграждаме корпуси от стомана, титан, керамика, акрил", каза още Джеймс Камерън, режисьор и изследовател.

Режисьорът на филма "Титаник" е водолаз и създател на подводница, с която преди 11 години достигна най-ниската точка на Земята - Марианската падина в Тихия океан. До останките на потъналия "Титаник" се е спускал над 30 пъти.

Какво точно се е случило на "Титан" - разследването на причините за трагедията предстои. От бреговата охрана не потвърдиха дали е възможно откриването на телата на загиналите. Корабите, които участваха в спасителната операция, поетапно ще напускат района.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев заминава на посещение в Австрия
Президентът Румен Радев заминава на посещение в Австрия
Още по-горещо в последния ден от работната седмица
Още по-горещо в последния ден от работната седмица