НОВИНИ

Земеделци се притесняват, че хипермаркетите подбиват сектора "Плодове и зеленчуци"

bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 23.06.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Регионални
Слушай новината

От години родните производители се опитват да възродят сектор "Плодове и зеленчуци", за да може потребителите да бъдат сигурни, че ядат високо качество продукция. Според тях все още липсват добри държавни политики, които да създадат условие за това.

В същото време, земеделците продължават да се оплакват, че трудно продават стоката си в България, тъй като големите вериги магазини подбиват сериозно пазара.

Росица Телкеджийска от години се занимава с производството на био плодове и зеленчуци в района на Сандански. Тя е категорична, че външният вид на стоката, който преобладава в хипермаркетите не е определящ за качеството на продукцията.

"Смея да кажа, че това, че е био, не означава, че външният вид му е по-зле. С високо качество ни е продукцията. Цялата българска продукция, не само органиката. Говоря, че имаме златна земя, златен климат за производство на плодове и зеленчуци. И Европа трябва много да я е страх от нас, от България, от българския фермер, защото сме и упорити", каза тя.

През годините българските производители са се опитвали да пласират стоката си в големите вериги магазини, където е и най-силният пазар. Държавата също е направила няколко стъпки в тази посока, но според тях, те все още не присъстват достатъчно там, и затова са принудени да търсят реализация на стоката си в чужбина.

"С това, че искахме да сме като западна Европа, да имаме големи супермаркети, централизирахме продукцията в големите магазини, в следствие на което, трябва да имаме готовност за пакетаж. Но, това е много средства от страна на машини, етикетиране, закони. Много технология трябва да бъде внесена", заяви Телкеджийска.

Освен помощ от държавата, земеделските производители приканват потребителите да обръщат внимание на това какво купуват, да следят за произхода. Така ще си гарантират не само качество, но и ще подпомогнат българския бизнес.

Репортер: Миглена Медарова

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов с втора победа на демотурнира на трева в Ливърпул
Димитър Кузманов с втора победа на демотурнира на трева в Ливърпул
ГЕРБ ще отговорят на ПП-ДБ в събота
ГЕРБ ще отговорят на ПП-ДБ в събота