НОВИНИ

Споразумението "Булгаргаз" - "Боташ": За първи път чужда компания получава достъп до газопреносната мрежа на Турция

Александър Марков
от Александър Марков
18:21, 03.01.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Булгаргаз" получи достъп до турската газопреносна мрежа и терминали за втечнен газ. Това стана, след като двете компании подписаха 13-годишно споразумение в Министерския съвет , в присъствието на ресорните енергийни министри. Договорът позволява годишно да транспортираме до милиард и половина куб. метра природен газ, купен от различни източници. Президентът Румен Радев и турската делегация определиха договора като "исторически".

За първи път чужда компания получава достъп до турската газопреносна мрежа и терминали за втечнен газ - стана ясно след подписването на Споразумението между "Булгаргаз" и турската "Боташ".

"Ние осигуряваме въможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турска страна, където на нас логистично ни е най-удобно. Както всички знаете, през изминалата година имахме сериозни проблеми с доставките на втечнен природен газ именно заради недостига на инфраструктура и претоварването на терминала "Ревитуса" в Гърция", каза Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

"Булгаргаз" подписа споразумение за достъп до турските терминали за втечнен газ

Споразумението решава този проблем и възможностите за пренос на газ са от значение не само за България и Турция, но и за региона и Европа, според двамата министри.

"Срокът на това споразумение е 13 години, 1,5 млрд. куб. м газ ще бъдат трансферирани и сигурността на доставките в Европа и в България ще бъде повишена. Наши пет терминала ще имат принос в този процес. В Турция има седем различни линии и терминали за втечнен природен газ", каза Фатих Дьонмез, министър на енергетиката и природните ресурси на Турция.

Споразумението отваря нови - досега немислими - перспективи за сътрудничество между София и Анкара, заяви президентът Румен Радев.

"Само три седмици след моето посещение в Истанбул и принципната ми договорка с президента Ердоган за задълбочаване на нашите отношения в сферата на енергетиката двете министерства на Турция и на България работиха изключително интензивно и успяхте да материализираме нашата воля в конкретно споразумение", каза Радев.

"Турция - предвид своето географско положение и инфраструктура, с която разполага - е готова да съдейства с доставките на енергоресурси от района на Каспийско море, Близкия изток и Източното Средиземноморие", каза Фатих Дьонмез.

Премиерът Гълъб Донев е посочил пред турския енергиен министър, че им възможност за развитие на още проекти: от изграждането на газохранилища през инвестиции във ВЕИ и повишаване капацитета на електропреносната мрежа.

Гълъб Донев: Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“ е ключов момент в развитието на партньорството ни с Турция

Президентът Радев представи пред турската делегация и проекта "Солидарити ринг", предложен от България на ЕК. Проектът позволява на ниска цена пренос на азербайджански газ към Европа, като в него участват още Румъния, Унгария, Словакия и Австрия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промоутърът на Антъни Джошуа разкри плановете му за 2023 година
Промоутърът на Антъни Джошуа разкри плановете му за 2023 година
Президентът връчи втория мандат на "Продължаваме Промяната" (обобщение)
Президентът връчи втория мандат на "Продължаваме Промяната" (обобщение)