НОВИНИ

Продължава сагата с Пловдивския панаир - извънредното общинско заседание по темата не събра кворум

bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 03.01.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Насрочената за днес извънредна сесия на общинския съвет в Пловдив, посветена на панаира на града, пропадна заради липса на кворум.

Само 19 съветници дойдоха на работните си места. Тяхното искане беше да бъде променена позицията на община Пловдив за предстоящото общо събрание на дружеството "Пълдин туринвест", собственик на Международен панаир Пловдив.

Пловдивчани на протест: Искат извънредна сесия на Общинския съвет по казуса с Панаира

В края на декември съветниците от ГЕРБ и "Автентична лява БСП" решиха община Пловдив да приеме апортирането на акциите на Варна в "Пълдин туринвест", с което фактически Георги Гергов става мажоритарен собственик на международния панаир.

И днес пред сградата на Общинския съвет се събраха протестиращи граждани, в града пристигнаха и Христо Иванов и Ивайло Мирчев от "Да, България". Христо Иванов заяви, че решението на съветниците на ГЕРБ в Пловдив да дадат панаира на почетния руски консул Георги Гергов напълно противоречи на заявената от лидера на партията евроатлантическа позиция.

"Протестиращите ще сме повече от общинските съветници, въпреки че ние трябва да сме на работа днес е първи работен ден, но ние продължаваме да сме тук, защото се надяваме, че ще има положително развитие за нашия град", коментира Милена Найденова.

"Пловдивският панаир е една от емблемите на града и ценност, която трябва да опазим и е в интерес на България да съществува като панаир, като изложбено пространство", допълни Божидар Костадинов.

Единственият представител на ГЕРБ в общинския съвет беше председателят Александър Държиков. Според кмета Здравко Димитров предложението на Георги Гергов да дари 2% от акциите си на община Пловдив и терен за изграждането на сграда за операта е добро.

"С 2% вдигаме акциите на Пловдив и получаваме терен за опера, а в същото време панаира... ние дори нямаме блокираща квота в момента", коментира кметът.

Съпредседателят на "Да, България" Христо Иванов, който беше на извънредната сесия, призова кмета да се обади на съветниците от ГЕРБ, за да дойдат на работа. Това обаче не даде резултат и след 30-те минути почивка кворум отново не беше постигнат.

"Това не е просто казус, свързан с една община става дума за знаков казус и в национален план, става дума за това как руското влияние и корупцията в България се обединяват, за да спрат развитието на страната и буквално да я плячкосат. За нас това ще бъде тест за всички твърдения за евроатлантизъм оттук нататък", коментира Иванов.

"Това решение, което взехме на последната сесия, е юридически абсурд само по себе си, то е толкова противоречиво, че на практика ние нямаме валидно решение. Затова 20 общински съветници от пет политически групи организирахме свикването на тази сесия, за да можем да вземем правилното за международния панаир на Пловдив решение", посочи общинският съветник Веселина Александрова.

След като заседанието пропадна, присъстващите в залата 19 общински съветници направиха подписка и внесоха искане за свикване на ново извънредно заседание на 9 януари. Точно тогава ще се проведе и общото събрание на "Пълдин туринвест", на което представителят на общината в дружеството ще трябва да потвърди взетото от общинския съвет решение.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое Стара Загора с пет контроли в Турция
Берое Стара Загора с пет контроли в Турция
Четири момчета - между 10 и 17 години, пребиха до смърт мъж в село Гъмзово
Четири момчета - между 10 и 17 години, пребиха до смърт мъж в село Гъмзово