НОВИНИ

Президентът Румен Радев връчи втория мандат на "Продължаваме Промяната"

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 03.01.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме Промяната".

"Номинираме академик Николай Денков за кандидат за министър-председател", заяви председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

"Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден на новата година, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, диалог и разбирателство, за единение около важните за страната ни приоритети. Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили, така че в рамките на до 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерския съвет", заяви Румен Радев.

Академик Николай Денков допълни, че "Продължаваме Промяната" приемат този мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна. "Много хора казват даже, че е невъзможна. Въпреки това ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство", заяви Николай Денков.

По думите му са натрупани много проблеми и са забавени реформи.

"Имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми. Затова и променихме подхода за подготовка на реализацията на този мандат. Използвахме празничните дни, за да дефинираме 4 национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации", добави Николай Денков.

Вижте още в прякото включване на Вера Александрова.

Николай Денков поясни, че от ПП са направили списък от дейности, които ако бъдат изпълнени през 2023 година България ще се приближи към изпълнението на тези национални цели.

"В обсъждането на тези цели се включиха три политически формации - "Демократична България", коалиция "БСП за България" и "Български възход". Много се надявам, че и другите политически сили ще се включат в този процес. Подготвената декларация ще бъде внесена като проект на решение на Народното събрание с идеята, че НС трябва да подкрепи националните приоритети и дейностите за тяхната реализация", каза още Николай Денков.

Според него, ако този проект на решение получи подкрепа от мнозинството, "Продължаваме Промяната" ще върнат мандата със списък с членовете на Министерския съвет, който да бъде гласуван след това.

"Ако този проект на решение не получи одобрение от мнозинството народни представители, това означава, че в Народното събрание няма подкрепа за изпълнение на тези национални цели, така че ще трябва да върнем мандата неизпълнен. Аз много се надявам, че следващите дни ще бъдат изпълнени с разум и ние можем да върнем вярата на хората, че има кой да работи за тях. Предоставям ви копие от тази декларация, за да се запознаете с нейното съдържание", каза още Николай Денков.

Снимки: Десислава Кулелиева

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Народните представители не одобриха кандидатурата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за съставяне на правителство.

"За" него гласуваха 113 депутати, "против" бяха 125. Подкрепата за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат дойде от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, на ДПС и "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВК Монтана привлече Илиян Преспов
ВК Монтана привлече Илиян Преспов
Актьорът Джеръми Ренър е в болница в критично състояние
Актьорът Джеръми Ренър е в болница в критично състояние