НОВИНИ

Какви са правата ни при отменени и закъснели полети?

bnt avatar logo
от БНТ
10:31, 03.01.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

За обезщетение и компенсации от страна на авиокомпаниите можем да претендираме, ако причината за закъснението е в нейния контрол и това закъснение е повече от три часа в точката на пристигането. Това каза в "Денят започва" директорът на Европейския потребителски център Соня Спасова.

Тя поясни, че ако става въпрос за бури като тези в Северна Америка или снеговалеж, или буря през лятото, подобна компенсация няма как да бъде изплатена.

Спасова посочи, че исковете за компенсации трябва да бъдат насочени към авиокомпанията. Ако обаче не разполагаме с точния номер на резервацията си, трябва да се обърнем за съдействие към посредника и след това към авиокомпанията.

Директорът на Европейския потребителски център коментира и случаите на пътуване със смяна на полетите и каза, че при пътуване на дълъг път обикновено човек си прави резервация, която е свързана.

"В такъв случай, ако например първият полет закъснее и следващите полети са навързани на същата резервация, пътникът може да се възползва от правото, което авиокомпанията е длъжна да му осигури - да кажем следващ полет или допълнителни грижи във времето на изчакване. Когато всички полети са на една резервация, имаме по-голяма защита", посочи Спасова.

Спасова открои, че когато говорим за стачка на летище или на служба, която регулира въздушния трафик контрол, тогава пътникът няма как да получи обезщетение и не може да претендира за компенсация.

"В последните години обаче излязоха съдебни решения, според които, ако стачката е свързана с персонала на авиокомпанията, то пътникът би могъл да претендира за такова обезщетение."

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорът Джеръми Ренър е в болница в критично състояние
Актьорът Джеръми Ренър е в болница в критично състояние
Бракониери убиха благороден елен в Русенско
Бракониери убиха благороден елен в Русенско