НОВИНИ

Зам.-министърът на енергетиката: Газът за 2023 г. е осигурен

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 03.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Газът за 2023 година е осигурен, очакванията са за стабилизиране на цените през зимните месеци, които предстоят, заяви в "Денят започва" заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков.

По думите му по-топлата зима означава по-малко използвано количество газ от газохранилището в Чирен.

"Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от втечнен газ и една трета от това, което получаваме от азерския газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече", допълни Еленко Божков.

В Министерския съвет днес ще бъде подписано споразумение между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ".

Според Еленко Божков това споразумение ще даде достъп на България до основната част от терминалите в Турция. То се сключва за срок от 13 години.

КЕВР утвърди поскъпването на природния газ с 22%

Заместник-министърът на енергетиката добави, че "Булгаргаз" регистрира значителен приход последните месеци, печалба над 7 милиона.

Еленко Божков коментира, че не би трябвало да има притеснения и въпросителни относно сделката за АЕЦ "Козлодуй" и ядреното гориво. Според Божков нещата са ясни и прозрачни.

"Сделката означава диверсификация и смяна на горивото за Пети блок, която отдавна се изисква", каза още Еленко Божков и подчерта, че този преход не означава промяна нагоре в цената на тока, който ще произвежда АЕЦ.

По думите му предстои да бъде одобрена и приета стратегия за отработеното ядрено гориво в България, като държавата ни е в преговори за изработване на контейнери за съхранение за период от 50 до 100 години.

"Има решение на Народното събрание от ноември, според което до 2027 година цените на електрическата енергия за бита трябва да останат на регулиран пазар, тоест трябва да бъдат регулирани така че да можем да се справим с тях, небитовите потребители и сега са на свободен пазар с компенсации", каза още Еленко Божков.

Той поясни, че според дефиницията за енергийно беден 35% процента от населението трябва да бъде обявено за такова и да получава помощи, като се очаква този ресурс да се търси от средствата във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Нужно е предоговаряне на сроковете за затваряне на въглищните централи, уточни Еленко Божков. Този проблем е забатачен от предишното правителство на "Продължаваме Промяната", каза още заместник-министърът на енергетиката.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди се сбогуват с Пеле - днес е погребението на Краля на футбола
Хиляди се сбогуват с Пеле - днес е погребението на Краля на футбола
Играчът на Бъфало в НФЛ Дамар Хемлин загуби съзнание в мача срещу Синсинати
Играчът на Бъфало в НФЛ Дамар Хемлин загуби съзнание в мача срещу Синсинати