НОВИНИ

Опашки се извиха пред БНБ заради възпоменателна монета за Христо Ботев

Алекс Донев
от Алекс Донев
09:31, 03.01.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Днес Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета по случай 175 години от рождението на Христо Ботев. Монетата е от серията "Българско възраждане".

Пред сградата на БНБ вече има опашка от желаещи да купят възпоменателната монета, като някои хора са се наредили още от 20.00 часа вчера.

Вижте още в репортажа

Снимки: БГНЕС, БНБ

Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 лева. Тя се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. "Княз Александър I" № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. "Михаил Тенев" № 10, както и в офиси и клонове на някои търговски банки.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) може да закупи от касите на БНБ само по една монета, независимо дали от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета.

Голяма част от желаещите са колекционери, но не липсват и прекупвачи, които се надяват да препродадат монетата на вторичния пазар с голяма надценка. Желаещите да се сдобият с монетата пред сградата на БНБ са си изготвили своеобразен списък.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мичъл с исторически 71 точки за победа на Кливланд над Чикаго
Мичъл с исторически 71 точки за победа на Кливланд над Чикаго
Английски град отмени новогодишната заря заради арктически морж, доплувал до брега
Английски град отмени новогодишната заря заради арктически морж, доплувал до брега