НОВИНИ

До 12 години затвор могат да получат крадците на картината на Банкси край Киев

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:46, 03.01.2023
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

12 години затвор могат да получат крадците на картината на Банкси в Украйна. В началото на декември 8 души бяха задържани за опит да откраднат творба на британския творец в покрайнините на Киев.

8 души са задържани за опита за кражба на творба на Банкси край Киев

Гостомел е предградие на Киев, което се превръща във военна мишена още в първия ден на войната заради международното товарно летище "Антонов", което се намира край него. След като руските удари унищожиха хангара, в който се намираше най-големия товарен самолет в света, руски войници влязоха в града и останаха в него до 1 април.

Преди няколко месеца Гостомел се оказал вдъхновение за Банкси. На стената на полуразрушена къща британският творец нарисувал жена в халат с противогаз.

"Бяхме много щастливи, че картината беше нарисувана тук. Кражбата беше много болезнена за нас, защото ние живеем тук. Върнахме се, след като градът беше освободен. Сега в стената има просто дупка", разказва местна жителка.

Престъпниците се опитали да пренесат графита с помощта на дървени дъски и полиетилен. Благодарение на бдителността на хората в квартала обаче крадците били заловени.

"Картината и част от стената бяха премахнати. След като бъде направена експертизата, ще бъде определен и размера на действията на задържаните", обясни Анрдей Небитов, началник на полицията в Киев.

Картината на Банкси от Гостомел се оценява на 244 000 долара. От Инстаграм профила си британският творец потвърди, че освен в киевското предградие, е нарисувал картини на още 6 места в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 започва подготовка на 5 януари
ЦСКА 1948 започва подготовка на 5 януари
Николай Денков след връчването на втория мандат: Основата е поставена
Николай Денков след връчването на втория мандат: Основата е поставена