НОВИНИ

ПП обсъдиха декларацията си за приоритети на среща - кои партии ще я подкрепят?

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:03, 03.01.2023
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" проведе среща с парламентарно представените партии във връзка с получаването на втория мандат и националните приоритети за съставяне на правителство.

На срещата дойдоха БСП, "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане".

Борисов за декларацията с приоритети на ПП: Обречена е на неуспех

БСП няма да подкрепи предложения проект на решение, но са готови на диалог, който при условия би могъл да доведе до избиране на правителство.

"Демократична България" поздравиха Промяната за подхода в търсене на национални приоритети.

Подобно на БСП и "Български възход" имат резерви към част от текстовете, но тепърва ще решават дали да подкрепят проекта.

"Възраждане": Най-доброто решение за България са предсрочни парламентарни избори

От поканени 6, на разговори дойдоха само 3 парламентарни формации, две от тях - без лидерите си. Николай Денков очакваше да чуе: има ли съгласие за текста на проекта за решение след проведените разговори по приоритети.

"Да видим къде са границите, които можем да преминем и кои не можем, така че да подготвим общ документ", заяви в началото на срещата академик Николай Денков.

ПП внесе в деловодството на НС декларацията за приоритетите. Вижте целия документ

По думите му не са водени разговори с никого по отношение на персонален състав, а единствено за принципите на един евентуален кабинет.

Николай Денков след връчването на втория мандат: Основата е поставена

"Трябва да има силна политическа подкрепа и всяко лице да бъде експерт. Днес имаме две цели: Да видим имаме ли съгласие за текста на проекта на решение. Ако се предложи нещо ново, то може да бъде включено. Това трябва да приключи днес на тази среща. Положихме всички усилия да чуем различните гледни точки. Поканата беше към всички политически сили, няма предпочитания", коментира Николай Денков.

Кристиан Вигенин от "БСП за България" заяви, че България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност.

"Не може да се върви към правителство заради самото правителство, на базата на безпринципни компромиси. Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група разгледаха предложения проект с приоритети. Оценяваме позитивно желанието на "Продължаваме Промяната" да създаде среда на диалог, като са отразени приоритети на партиите, включително и на БСП. Нашето участие е израз на добра воля", каза Вигенин.

По думите му левицата споделя основните цели: Развитие на конкурентна икономика, енергийна независимост, намаляване на неравенствата.

"Има и предложения, по които нямаме съгласие. На този етап не могат да бъдат коригирани. Беше сменен и характерът на проекта на решение. Обсъждайки днес на изпълнително бюро беше лансирана формула за правителство на малцинството - на нас ни се струва, че една такава формула ще направи правителството зависимо от случайни мнозинства. Днес не присъстват формации, които на практика са мнозинство. БСП няма да подкрепи предложения проект на решение, но заявяваме готовност да водим диалог", заяви Кристиан Вигенин.

Христо Иванов от "Демократична България" коментира, че това е сериозен политически документ, който може да бъде основа за движение напред.

"Изразявам притеснение, че политически формации, които са системни, не са тук. Смятаме, че този документ е форма за формирането на едно отговорно управление. Отчитаме казаното от БСП, но трябва да разберем, че кабинет, ако се стигне до такъв, то ще бъде зависим, както каза господин Вигенин, от мнозинства. Нашата нагласа е да ви подкрепим в конкретика", заяви Христо Иванов.

Снимки: Десислава Кулелиева

Александър Николов от "Български възход" заяви, че основният приоритет на БВ е именно съставяне на редовен кабинет, който да преведе страната през кризите, Шенген и еврозоната.

"За постигане на тези цели считаме, че е необходимо стабилно парламентарно мнозинство, което не просто да разполага със 121 гласа, а да може да поема ясни ангажименти. Ще се запознаем с декларацията и нейното съдържание, тепърва ще обсъждаме. Подобно на БСП и ние имаме резерви по отношение на част от текстовете. До петък ще изчистим своята позиция. Важен е въпросът с правния характер на предложения документ. Доколко е рамка и доколко ще има задължаващ характер", каза Александър Николов.

"Български възход" оцениха, че има добри предложения в частта икономика и финанси, но не е ясно как ще се стигне до изпълнението им.

"Считаме, че тази декларация дава основа за начало на разговори. Следва да прецизираме и да намерим онези текстове, които биха осигурили мнозинство, което не просто да подкрепи кабинет, а да преведе обществото през кризите. Да заявим мнозинство и лица, които са готови да поемат отговорност", каза още Александър Николов.

"Тук са партиите, за които се очаква да получат третия мандат. Ние не държим на юридическата форма проект на решение. Може да бъде декларация. Ако искаме да бъде свързано с втория мандат, трябва да бъде гласувано до края на седмицата", заяви Николай Денков.

Президентът Румен Радев връчи втория мандат на "Продължаваме Промяната"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медиите в Италия: Юве предлага нов договор на Адриен Рабио
Медиите в Италия: Юве предлага нов договор на Адриен Рабио
Загуби за Анди Мъри и Андрей Рубльов в Аделаида
Загуби за Анди Мъри и Андрей Рубльов в Аделаида