НОВИНИ

Николай Денков след връчването на втория мандат: Основата е поставена

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:45, 03.01.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
николай денков връчването втория мандат основата поставена
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Разговорът беше изключително съдържателен, основата беше поставена с този проект на решение. Той поставя въпросите върху какво трябва да се концентрираме като национални цели, които могат да ни обединят и като задачи, които трябва да свършим заедно, търсейки мнозинство в Народното събрание. Това е най-трудната част от задачата, защото за момента ние имаме 109 народни представители. Разговорът с президента беше съсредоточен върху тези общи задачи", заяви академик Николай Денков след като президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме Промяната".

Според Николай Денков основните приоритети са четири - развитие на иновативна и високотехнологична икономика, осигуряване на националната сигурност, енергийна сигурност във връзка с войната в Украйна и намаляване на неравенствата, достъп до качествено образование и здравеопазване.

Президентът Румен Радев връчи втория мандат на "Продължаваме Промяната"

"В 14.00 часа в Народното събрание сме поканили всички парламентарно представени политически сили да дойдат на среща за обсъждане на текста на тази декларация. Досега сме обсъждали с "Демократична България", "БСП за България" и "Български възход". Целите, които сме поставили, са реалистични и обединяващи. Като изключим "Възраждане", които имат съвсем други представи за това как трябва да се развива България, аз очаквам, че ГЕРБ и ДПС почти без изключение биха могли да подкрепят всяка една от тези цели", допълни академик Николай Денков.

Поясни, че ако бъде подкрепена декларацията тя ще остане като документ, който обединява всички политически сили.

ПП внесе в деловодството на парламента проект на решение за определяне на приоритетните национални цели

"Ако има такова положително решение, тогава ще търсим състав на Министерския съвет. Ако няма подкрепа, няма как да предложим кабинет. Не обсъждаме изобщо трети мандат, интересува ни как можем да реализираме втория. Нека да видим дали декларацията ще получи подкрепа и тогава ще говорим за различните форми. Това, което е сигурно е, че в момента ще бъде трудно да се работи за коалиционно споразумение", добави Николай Денков.

По думите му формулата на кабинета ще бъде със сериозна политическа подкрепа. До момента с никоя друга политическа сила не са обсъждани имена, подчерта Денков.

"Важно е какво може да ни обедини, за да работим заедно. Ще положим усилията, които са възможни", каза още Николай Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 12 години затвор могат да получат крадците на картината на Банкси край Киев
До 12 години затвор могат да получат крадците на картината на Банкси край Киев
"Булгаргаз" подписа споразумение за достъп до турските терминали за втечнен газ
"Булгаргаз" подписа споразумение за достъп до турските терминали за втечнен газ