НОВИНИ

Президентът връчи втория мандат на "Продължаваме Промяната" (обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:11, 03.01.2023
Чете се за: 05:10 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за излъчване на правителство на втората по големина парламентарна група - "Продължаваме Промяната".

Кандидатът за премиер Николай Денков заяви, че ще предложат правителство, само ако мнозинството в парламента одобри декларацията им, в която са заложили четири важни цели за развитие на страната. Каза също, че имена за проектокабинета изобщо не са обсъждани.

Денков каза, че ще направят всичко необходимо, за да предложат редовно правителство. В същото време изрази съмнение, че това ще е доста трудна задача. ПП ще предложат проектокабинет само, ако бъде одобрена декларацията, която подготвят за приоритетите за развитие на страната. В изработването на декларацията са участвали от БСП, ДБ и "Български възход". Президентът Румен Радев изрази надежда, че ПП ще използват предстоящата седмица за диалог с политическите сили и ще успеят да предложат кабинет.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров обяви и пред президента, че Николай Денков е тяхната номинация за премиер. Според Конституцията кандидатът за министър-председател получава мандата.

"Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден на новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве, мир и благоденствие, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, за повече диалог и разбирателство, за единение около важните за страната ни приоритети. Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили, така че в рамките до 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерски съвет. Желая Ви успех!", каза Радев.

Николай Денков е убеден, че страната има нужда от редовно правителство, което да решава натрупаните проблеми, забавените реформи и което да обединява хората, затова ще положат усилия да реализират мандата.

"Задачата е изключително трудна, много хора даже казват, че е невъзможна. Въпреки това ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия период", каза той.

Денков обясни, че са подготвили декларация, в която са дефинирали 4 национални цели, които биха обединили политическите формации.

Това са: развитие на иновативна и високотехнологична икономика, осигуряване на националната сигурност и правовата държава, решаване на проблемите, свързани с енергийната сигурност, особено актуални след войната в Украйна, намаляване на неравенствата, достъп до качествено образование и здравеопазване.

ПП внесе в деловодството на НС декларацията с приоритетите си. Вижте целия документ

Декларацията ще бъде внесена в парламента за обсъждане. Ако документът получи нужната подкрепа, "Продължаваме Промяната" ще предложат проектокабинет.

Снимки: Десислава Кулелиева

"Ако този проект за решение не получи одобрението от мнозинството народни представители, това означава, че в НС няма подкрепа за изпълнение на тези национални цели, така че трябва да върнем мандата неизпълнен", каза Денков.

ПП обсъдиха декларацията си за приоритети на среща - кои партии ще я подкрепят?

След като получиха мандата, ръководството на "Продължаваме Промяната" обсъди и с президента Радев приоритетите в декларацията. Срещата продължи необичайно дълго: повече от час и половина.

Денков я определи като изключително съдържателна. Той уточни също, че целите в декларацията са реалистични. Съгласен е, че има и текстове, по които може да се поспори.

Николай Денков след връчването на втория мандат: Основата е поставена

"Очаквам, че ГЕРБ и ДПС, почти без изключение, биха могли да подкрепят всяка една от тези цели и дейности. Ако бъде подкрепена декларацията, тя ще остане като документ, който обединява всички партии оттук нататък. Ако има такова положително решение, тогава ще търсим състава на МС, който да може да изпълни тези дейности със съдържание", каза той.

Николай Денков увери, че разговор за персоналния състав на проектокабинета не са водили с никого.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Споразумението "Булгаргаз" - "Боташ": За първи път чужда компания получава достъп до газопреносната мрежа на Турция
Споразумението "Булгаргаз" - "Боташ": За първи път чужда компания получава достъп до газопреносната мрежа на Турция
Станимир Стоилов: Левски може да се самоиздържа през 2023 година (Видео)
Станимир Стоилов: Левски може да се самоиздържа през 2023 година (Видео)