НОВИНИ

Европейската комисия за "Булгаргаз": Ще предприемем действия, ако има нарушения

Унгария: България подкопава правото на държавите да определят своя енергиен микс

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:05, 20.10.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
европейската комисия булгаргаз предприемем действия нарушения
Слушай новината

Европейската комисия потвърди днес, че е изпратила писмо до българския газов оператор "Булгаргаз" във връзка със споразумението му с турската газова компания "Боташ" във връзка със съмнения за нарушаване на европейските правила за защита на конкуренцията.

Говорител на Европейската комисия каза днес, че ако се установят нарушения, Брюксел няма да се поколебае да предприеме съответните действия.

"Това, което можем да потвърдим, е, че сме изпратили писмо с искане за повече информация. Европейската комисия следи отблизо случая и сме във връзка със съответните власти и съответните заинтересовани страни. Нашата роля е да осигурим съотвествие с европейските стандарти за регулация на вътрешния енергиен пазар. В случай на индикации за несъотвествие, включително възможно нарушаване на европейските антитръстови правила, ЕК няма да се поколебае да предприеме съответните действия”, каза Леа Зубер от Европейската комисия.

Комисията съобщи още, че обсъжда с българските власти и въвеждането на новата такса върху преноса на руски газ, която предизвика недоволство в някои държави като Сърбия и Унгария.

"Ние правим оценка и обсъждаме с българските власти тази наскоро въведена мярка. Мога да добавя, че политиката на ЕС за санкциите срещу Русия е създадена и приета от целия ЕС в самото началото на руската агресия срещу Украйна. Европа трябва да остане обединена в подкрепата си за Украйна", каза Олоф Гил от ЕК.

Унгарското правителство отново разкритикува днес "внезапното увеличение на таксите за транзит на газ от страна на България" и го определи като враждебен ход, който противоречи на законите на ЕС, които защитават енергийната сигурност на Унгария. Според Будапеща София нарушава принципа на енергийна солидарност, залегнал в договорите на ЕС.

Евродепутати от управляващата в Унгария партия на Виктор Орбан ФИДЕС са изпратили писмо до Европейската комисия, в което подчертават, че с действията си България подкопава и правото на държавите да определят своя енергиен микс. В писмото си те подчертават, че ще защитят суверенитета на Унгария срещу враждебните действия на България със или без помощта на Европейската комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров отпадна в полуфиналите на двойки в Египет
Пьотр Нестеров отпадна в полуфиналите на двойки в Египет
Над 1,1 млн. лв. за реклама са похарчили партиите и коалициите в първите 20 дни от кампанията
Над 1,1 млн. лв. за реклама са похарчили партиите и коалициите в първите 20 дни от кампанията