НОВИНИ

"Петте очи" с разкрития заради войната между Израел и Хамас

Британското контраразузнаване обработва все повече данни за заплахи и потенциални атаки срещу Обединеното кралство

bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 20.10.2023
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

За първи път директорите на едни от най-силните разузнавателни организации в света се събраха и коментираха актуални теми като радикализацията и възможния шпионаж от страна на Китай.

Британското контраразузнаване разкри, че заради войната между Израел и Хамас, обработва все повече данни за заплахи и потенциални атаки срещу Обединеното кралство.

Сблъсъци на етническа и религиозна основа, антисемитизъм, ислямофобия, ислямистки екстремизъм и произтичащите от тях заплахи. Всяка от западните сили следи, събира и обработва информация по тези теми. Но публичното им обсъждане в общи разговори между представители на службите е голяма рядкост.

Такава среща се състоя в американския Станфордски университет. Директорите на агенциите за сигурност от Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада се появиха на първата си публична изява, въпреки че организацията, която ги обединява, е създадена още след Втората световна война. Тази разузнавателна група от пет англоговорящи държави е известна като "Петте очи".

"Видяхме как радикализацията се подхранва от различни конфликти по света през последното поколение и очевидно едно от нещата, които ме тревожат най-много в момента, е да разбера точно как ще се повлияе Обединеното кралство от скорошните и все по-мащабни събития в Близкия изток", заяви Кен Маккалъм, директор на MИ-5.

Израелско-палестинският конфликт повдигна актуални въпроси за глобалната сигурност. Европейската комисия също отправи свои препоръки към социалните платформи.

"Специално помолихме социалните платформи да се подготвят за риска от предаване на живо на екзекуции от Хамас - непосредствен риск, от който трябва да защитим нашите граждани и търсим гаранции, че платформите са добре подготвени за такива възможности", допълни еврокомисарят Тиери Бретон.

Докато в различни точки от света се водят открити военни действия, технологичното пространство е другият фронт, в който държави и организации не престават да се съревновават.

"Ако работите в областта на най-новите технологии, тогава геополитиката се интересува от вас, дори и да не се интересувате от геополитика. На ниво отделна компания това може да означава ценни активи, за които сте работили усилено, за да се развивате чрез вашите изследвания, чрез вашите иновации, чрез вашето вдъхновение, тези активи да бъдат откраднати от вас доста бързо от безмилостни играчи, подкрепяни от държави от другия край на света", каза още Кен Маккалъм, директор на MИ-5.

Другата сериозна причина, която събра директорите на службите от формата "Петте очи", беше свързана с информация за нарастващ теч на данни за технологични иновации в посока Азия. Британската служба за вътрешно разузнаване твърди, че е засякла повече от 20 случая на китайски компании, които се опитват да получат достъп до чувствителни технологии, разработени от британски компании и университети.

Китай последователно отрича обвиненията в шпионаж и злоупотреби, но притесненията бяха потвърдени и от другите членове на разузнавателния алианс. Според ръководителя на австралийската служба за сигурност всички нации шпионират, но това поведение в момента е достигнало безпрецедентни размери.

Автор: Ния Прелджич

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радо Росенов: Мачовете със Софиан са безценен опит за мен
Радо Росенов: Мачовете със Софиан са безценен опит за мен
Давид Давидов: Не виждам достатъчно клубове, които да се стремят към нашия модел
Давид Давидов: Не виждам достатъчно клубове, които да се стремят към нашия модел