НОВИНИ

Байдън: Хамас и Путин искат напълно да унищожат съседна на тях демокрация

Продължават дипломатическите усилия за деескалация в Близкия изток

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:17, 20.10.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Продължават дипломатическите усилия за деескалация на напрежението в Израел и Ивицата Газа. След като се завърна от посещение в Израел президентът на Съединените щати Джо Байдън направи връзка между случващото се в Близкия Изток със ситуацията в Украйна и поиска нов пакет спешна помощ в размер на милиарди долари.

Председателят на Еврокомисията фон дер Лайен предупреди, че съществува реален риск от разрастване на конфликта в региона. В Кайро днес е британският премиер Риши Сунак. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също обсъди кризата с висши египетски представители.

Допълнителна подкрепа за Израел и Украйна

В реч от Овалния кабинет в Белия дом Джо Байдън се обяви за допълнителни разходи в размер на десетки милиарди долари за Израел и Украйна, подчертавайки, че подкрепата на САЩ е от решаващо значение. Искането за спешно финансиране към Конгреса се очаква да бъде около 100 милиарда долара през следващата година. В изказването си Байдън направи връзка между бойците на Хамас и руския президент Владимир Путин.

"Хамас и Путин представляват различни заплахи - и двамата искат напълно да унищожат съседна на тях демокрация. Съществуването на Хамас цели унищожаването на държавата Израел и избиването на евреи. Хамас не представлява палестинския народ, Хамас използва цивилните палестинци като жив щит и невинни палестински семейства страдат заради това".

Риск от разрастване на конфликта

В реч в Института "Хъдсън" във Вашингтон фон дер Лайен посочи, че диалогът между Израел и неговите съседи трябва да продължи, но предупреди, че съществува риск от разрастване на конфликта между Израел и Хамас.

"Видяхме гняв по улиците в целия регион, така че рискът от регионално разпространение е реален. И точно това се опитва да постигне Хамас. То може да провали скорошното историческо сближаване между Израел и арабските му съседи".

От Кайро генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и Хамас. С египетския външен министър Гутериш обсъди начините за деескалация.

Снимки: БТА

"Не е възможно решение, без създаването на независима палестинска държава, редом до Израел, с взаимно гарантирана сигурност и в съответствие с международните резолюции и споразуменията между двете страни", каза Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

Гутериш призова Хамас за незабавно и безусловно освобождаване на взетите заложници, както и да позволи влизането на хуманитарна помощ в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПФК Ботев Пд: Клубът се намира в отлично финансово състояние
ПФК Ботев Пд: Клубът се намира в отлично финансово състояние
Военноморско учение се провежда във Варна
Военноморско учение се провежда във Варна