НОВИНИ

Започва строежът на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", кабинетът планира изграждането и на осми (ОБЗОР)

Очакванията са 7 блок да бъде завършен през 2033 година

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:36, 25.10.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Започва строителството на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", подготвя се и осми ядрен блок. Това обяви в началото на правителственото заседание днес премиерът Николай Денков. Според него е избрана уникална технология на реакторите, която позволява бърза промяна на мощностите на реакторите. Те ще бъдат доставени от компанията "Уестингхаус". Строителството на седми блок трябва да завърши през 2033 г.

Премиерът определи решението като едно от най-важните за този кабинет. Окончателният договор е с избрания изпълнител и с доставчика на технологията АР1000. Финансирането на проекта ще бъде капитализирано с 500 милиона лева допълнително, ще започнат и преговорите с фирмите, които трябва да построят новият 7-и блок на АЕЦ.

"Със същото решение ще започне подготовката и за 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на две до три години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система. Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените първи до четвърти блок. Освен това технологията, която е избрана на тези реактори, е уникална в света. Тя позволява да се променя два пъти в много кратък срок мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие", каза Николай Денков.

Новите блокове ще се строят като магистралите, смята президентът

Пред журналисти държавният глава Румен Радев изрази съмнения относно прозрачността на проекта.

"България задължително трябва да развива своята ядрена енергетика. Но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри - локация, лицензи, безопасност и най-вече време и средства за изграждане. Това не се случва. Явно АЕЦ ще се изгражда като магистралите, на тъмно", коментира президентът.

"Пропагандна хватка, която няма нищо общо с истината" - бе лаконичният отговор на премиера на думите на Радев.

Реакциите от парламента

А в парламента Делян Добрев от ГЕРБ определи решението на правителството като стъпка в правилната посока, която е в изпълнение на възложена от депутатите задача. Депутатът обаче имал и забележки:

"Ще ви дам един пример - смятам, че капиталът на това ново дружество не трябва да е 500 милиона, а 1 млрд. и 600 млн., за да гарантира работата на това дружество в следващите 3 - 4 години. Това са свободните пари в енергетиката и ние ще настояваме те да са в капитала на дружеството, за да не се окаже накрая, че Асен Василев пак ги е прибрал. През последните години открадна 3 млрд. от енергетиката, за да върже бюджета", посочи Делян Добрев

Снимки: БТА

Не на това мнение е Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната". Според него увеличаването на капитала ще е от ключово значение за довършване на проекта.

Ивайло Мирчев пък припомни, че днешното решение на кабинета е дългосрочен ангажимент на ПП-ДБ и част от енергийната стратегия на страната.

"Изключително важно е, че ние държим на енергийната стабилност и 7-и и 8-и блок са част от това. Да станат до 2033 година е един реалистичен срок", каза той.

Репортери: Николай Минков, Вера Александрова, Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Ямбол ще се състои 57-ият крос "Диана" - най-старото лекоатлетическо състезание у нас
В Ямбол ще се състои 57-ият крос "Диана" - най-старото лекоатлетическо състезание у нас
Назифе Таир загуби в първия кръг на световното първенство по борба до 23 г.
Назифе Таир загуби в първия кръг на световното първенство по борба до 23 г.