НОВИНИ

Хуманитарна пауза или примирие в Ивицата Газа - ООН разглежда две резолюции

Изказване на генералния секретар Гутериш предизвика дипломатическо напрежение

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:57, 25.10.2023
Чете се за: 06:02 мин.
По света
Слушай новината

Война, но на думи и на дипломатическата сцена.

  • Израел обяви, че ще отказва визи на служители на ООН в отговор на изказване на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че има очевидни нарушения на международното право в ивицата Газа.
  • Турският президент Реджеп Ердоган пък обяви, че Хамас не е терористична организация и предизвика критики.
  • Световните лидери все по-настоятелно обсъждат временно спиране на сраженията, за да се допусне помощ за палестинците в Газа

Изказването на Гутериш

"Дълбоко притеснен съм от тези очевидни нарушения на международното хуманитарно право, на които ставаме свидетели в Газа. Нека бъде ясно - нито една страна във въоръжен конфликт не е над международното право", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Снимки: БГНЕС

Заради тези думи в началото на заседанието на Съвета за сигурност снощи Израел влезе в открит сблъсък с ООН. Външният министър Ели Коен отмени срещата си с Антониу Гутериш, а на брифинг след заседанието поиска оставката на генералния секретар на ООН.

"Хамас са по-лоши и от Ислямска държава. Както казва канцлера Олаф Шолц те са новите нацисти. В момента няма две гледни точки. Има само една страна, която трябва да бъде подкрепена в борбата с агресията", заяви Ели Коен - министър на външните работи на Израел.

В подкрепа на Антониу Гутериш се изказаха британският премиер Риши Сунак и германския канцлер Олаф Шолц.

Хуманитарна пауза или примирие?

Напрежение има и днес в ООН. Съветът за сигурност гласува две резолюции - едната, изготвена от Съединените щати, в която се призовава за хуманитарна пауза, а другата, предложена от Русия с искане за примирие. Великобритания вече обяви, че подкрепя хуманитарна пауза, но отхвърли призивите за примирие.

"От самото начало казваме, че първият и най-важен принцип е правото на Израел на самоотбрана. Нашата позиция остава непроменена. Но и от самото начало казваме, че искаме британските граждани да имат възможност да напуснат Газа, заложниците да бъдат освободени и да бъде допусната хуманитарна помощ. За да се случи всичко това е необходимо да има по-безопасна среда, което изисква паузи, а това е различно от спиране на огъня", изтъкна премиерът на Великобритания Риши Сунак.

Позицията на Турция и арабския свят

Турският президент Реджеп Ердоган изостри реториката срещу Израел в емоционална реч пред Меджлиса. Той обяви, че отменя планирана визита в Израел и заяви, че израелските атаки говорят за душевно заболяване.

"Хамас не е терористична организация, а група на освободители и муджахидини, които се борят за защита на своята земя и своите граждани", ката Ердоган.

Думите на Ердоган бяха определени като "отвратителни" от италианския вицепремиер Матео Салвини и той каза, че ще препоръча турският посланик в Рим да бъде привикан във външното министерство.

Катар и Йордания призоваха за спиране на бомбардировките срещу Газа. След среща с турския външен министър Хакан Фидан, премиерът на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани заяви, че скоро очаква пробив в преговорите за освобождаване на пленените от Хамас заложници.

"По отношение на преговорите за заложниците - има известен напредък през последните дни с освобождаването на първите американци и после на две жени с посредничеството и на Египет. Надеждата остава и във всеки един момент може да има пробив", шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани - премиер и министър на външните работи на Катар.

Френският президент Еманюел Макрн продължава обиколката си в Близкия изток, днес той се срещна с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, а преди това разговаря в Аман и с краля на Йордания Абдула Втори.

Среща Хамас - Хизбула - Ислямски джихад

На фона на дипломатическите совалки - лидерът на Хизбула шейх Хасан Насралла се е срещнал с представители на двете основни терористични групи в ивицата Газа - Хамас и Ислямски джихад, съобщи телевизията на ливанското шиитско движение.

По време на срещата са обсъдени следващите действия на така наречената "Ос на съпротивата", в която влизат Иран, палестинските въоръжени групи, Сирия, Хизбула и други терористични групи в Близкия изток, които са против Израел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят се допълнителните помещения за незаконно пребиваващи чужденци в Любимец
Затварят се допълнителните помещения за незаконно пребиваващи чужденци в Любимец
Играчът на БУБА Баскетбол U16 Александър Янев попадна в Идеалната петица на турнира в Сибиу
Играчът на БУБА Баскетбол U16 Александър Янев попадна в Идеалната петица на турнира в Сибиу